Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν – Στόλτενμπεργκ – Στο επίκεντρο το βέτο της Τουρκίας στη Σουηδία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα (4/6) λίγο μετά τις 14:00 με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτνμπεργκ. Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο προεδρικό γραφείο στα Ανάκτορα του Νοτλμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν επιτράπηκε η παρουσία δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας ελπίζουν ότι η Τουρκία θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αν και η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας, αναμένει από τη Σουηδία να συμμορφωθεί με ένα τριμερές μνημόνιο που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια.

Η Σουηδία ψήφισε έναν αντιτρομοκρατικό νόμο τον περασμένο Νοέμβριο με στόχο να εγκριθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο νόμος αυτός επιτρέπει στις αρχές να διώκουν άτομα που υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες.

Η συνάντηση Ερντογάν – Στόλτενμπεργκ ήταν μια ακόμη συνάντηση στη σειρά συναντήσεων του Τούρκου προέδρου με διεθνείς αξιωματούχους. Τελευταία, συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στα πλαίσια της παραπέρασης της διπλωματικής εντάσεως με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

δειτε ακομα