Κούρδοι επιβεβαιώνουν υποστήριξη στον αντιπολιτευόμενο προεδρικό υποψήφιο στην Τουρκία

Τα φιλοκουρδικά κόμματα της Τουρκίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα υποστηρίξουν τον αντιπολιτευόμενο υποψήφιο στον δεύτερο γύρο των εκλογών της επόμενης Κυριακής. Παρόλο που δεν ανέφεραν το όνομά του, αυτό αναμένεται να είναι ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έλαβε την υποστήριξη του φιλοκουρδικού HDP στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 14 Μαΐου.

Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να κερδίσει την πρώτη φάση των εκλογών παρά την υποστήριξη του HDP στον αντιπολιτευόμενο υποψήφιο, αν και δεν συγκέντρωσε το 50% των ψήφων που χρειαζόταν για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος.

Στη συνέχεια, η συμπρόεδρος του HDP δήλωσε ότι θα ψηφίσουν την Κυριακή για να τελειώσει η “αρχή ενός ανδρός” στην πολιτική της χώρας. Επιπλέον, ο συνδρομητής της ίδιας παρακίνησε όσους δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο να πάνε στις κάλπες της Κυριακής για να διώξουν τον Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να παρατείνει την 20ετή παρουσία του στην εξουσία.

Την Τετάρτη, ο Κιλιτσντάρογλου και το αντιμεταναστευτικό κόμμα Zafer Partisi συμφώνησαν ότι θα υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Η συμφωνία αυτή προκάλεσε οργή στο HDP, καθώς περιλαμβάνει την υποστήριξη της αντικατάστασης δημάρχων από άλλους αξιωματούχους, η οποία θεωρείται από το κόμμα αυτοκρατορική επέμβαση.

Τα φιλοκουρδικά κόμματα κατηγόρησαν τον Ερντογάν και τους εταίρους του για τη δημιουργία του κοινωνικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, εξ αιτίας του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Η απόφαση του HDP και της Πράσινης Αριστεράς να υποστηρίξει τον αντιπολιτευόμενο υποψήφιο στον δεύτερο γύρο των εκλογών αποτελεί μια προσπάθεια αλλαγής στην πολιτική της χώρας που είναι πλήρως επηρεασμένη από τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του.

Οι εκλογές της επόμενης Κυριακής θα δείξουν αν η υποστήριξη αυτή θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών και θα οδηγήσει σε αλλαγή στην ηγεσία της χώρας.

δειτε ακομα