Τουρκία – ελληνικά νησιά: Προεκλογικό σποτ πρόκληση

Με ένα τηλεοπτικό σποτ που δημοσιεύτηκε στα social media του κόμματος του, ο Ταγίπ Ερντογάν εισάγει το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” ως κεντρικό προεκλογικό αφήγημα, εμφανίζοντας σχεδόν όλα τα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου υπό την τουρκική κατοχή. Συγκεκριμένα, το σποτ περιλαμβάνει τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, και τη δυτική Θράκη κάτω από την τουρκική ημισέληνο. Το σποτ διαρκεί 108 δευτερόλεπτα και είναι αφιερωμένο στη “Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Ημέρα Παιδιού”, μια εθνική γιορτή για την γείτονα χώρα, η οποία καθιερώθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1920.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα απαντά στην πρόκληση, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση της Τουρκίας να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, τόνισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και ότι δεν πρέπει να υπάρχει δημόσιος διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξακολουθεί να επικαλείται την ατζέντα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν νησιά και βραχονησίδες που δικαιωματικά ανήκουν στην Τουρκία και που οι συνθήκες της Λωζάνης το 1923 και των Παρισίων το 1947 δεν έχουν καθορίσει σαφώς την κυριαρχία τους. Ο Τσαβούσογλου επίσης δικαιολογεί τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου και φέρνει το θέμα στη δημοσιότητα.

Η Ελλάδα αντιδρά ότι δεν θα επιτρέψει αυτήν την αντιπαράθεση να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και αδειάζει τον Τούρκο υπουργό.

δειτε ακομα