Αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου με τον διορισμό πρεσβευτών

Η Αίγυπτος και η Τουρκία επίτευξαν μια σημαντική ανάπτυξη στις διπλωματικές τους σχέσεις, καθώς συμφώνησαν να ανταλλάξουν πρεσβευτές για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια. Ο διορισμός πρεσβευτών ανταποκρίνεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Η επαναφορά των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου συναντήθηκε μετά από τη χειραψία των προέδρων της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στη Ντόχα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Αυτή η αναβάθμιση των σχέσεων συνάδει με τη συμφωνία που έχουν συνάψει οι δύο πρόεδροι, Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο Αμρ Ελχαμάμι θα γίνει ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Άγκυρα και ο Χαλίχ Μουτλού Σεν θα γίνει ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Κάιρο, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Από το 2013, οι δύο χώρες δεν είχαν πρεσβευτές, όταν η Αίγυπτος απέλασε τον πρεσβευτή της Τουρκίας και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι υποστηρίζει οργανώσεις που στοχεύουν στην υπονόμευση της χώρας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα