Τόκιο: Οι Χούθι της Υεμένης στο τραπέζι των G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 αξίωσαν σήμερα από τους Χούθι, τους σιίτες αντάρτες που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, να σταματήσουν αμέσως τις απειλές θαλάσσιων μεταφορών και να απελευθερώσουν το πλήρωμα φορτηγού που κατέλαβαν πριν από δέκα ημέρες στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ανακοίνωση των ΥΠΕΞ της G7, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη διπλωματία της Ιαπωνίας, έκανε έκκληση σε όλα τα μέρη να σεβαστούν το δικαίωμα της ελευθέρας ναυσιπλοΐας και να μην παρεμποδίζουν τις θαλάσσιες μεταφορές.

Επίσης, εξέφρασαν την επιθυμία τους οι Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και να απελευθερώσουν το πλήρωμα του πλοίου Galaxy Leader που κρατούν παράνομα σε διεθνή ύδατα από τις 19η Νοεμβρίου.

Οι Χούθι, που συνδέονται με το Ιράν, κατέλαβαν το εμπορικό πλοίο με 25μελές πλήρωμα ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά από μαχητική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.

Ένα άλλο πλοίο που σχετίζεται με το Ισραήλ, το Central Park, απέτρεψε από αμερικανικό αντιτορπιλικό το USS Mason να καταληφθεί στον Κόλπο του Άντεν την Κυριακή.

Τέλος, ένα άλλο πλοίο συνδεόμενο με το Ισραήλ υπέστη ελαφριές ζημιές από τηλεκατευθυνόμενη ιρανική βόμβα Shahed στον Ινδικό Ωκεανό, χωρίς τραυματίες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα