Το ψυχικό αποτύπωμα του πολέμου στους στρατιώτες

Η ΗΠΑ χρησιμοποίησε μια ασυνήθιστη στρατηγική για να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος, τοποθετώντας στρατιωτικούς στο έδαφος για να επιτεθούν με πυροβολικό στους εχθρικούς μαχητές. Ωστόσο, οι στρατιώτες που πήραν μέρος σε αυτήν την αποστολή υπέστησαν καταστροφικές συνέπειες για την ψυχολογία τους.

Όταν ο πεζοναύτης Χαβιέρ Ορτίζ επέστρεψε από τη Συρία, είδε ένα φάντασμα ενός νεκρού κοριτσιού στην κουζίνα του σπιτιού του. Είχε χτυπηθεί από έκρηξη και οι μάτιες της είχαν ένα βλέμμα σκοτεινό και βαθύ. Ένας άλλος στρατιώτης, ο Όστιν Πάουελ, επίσης είδε παράξενα πράγματα μετά την επιστροφή του, όπως ακούματα στο δωμάτιό του. Αμφότεροι υπέστησαν ψυχολογικό τραύμα και αντιμετώπισαν δυσκολίες στην καθημερινή ζωή τους.

Οι στρατοί πραγματοποίησαν εξετάσεις και ερωτηματολόγια για να ελεγχθούν οι στρατιώτες για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (P.T.S.D.) και τραυματικές κακώσεις στον εγκέφαλο από εκρήξεις. Ωστόσο, οι στρατιώτες αυτοί δεν είχαν συμμετάσχει ποτέ σε μάχη και δεν είχαν υποστεί τραυματισμούς, οπότε οι δοκιμές δεν ήταν αποτελεσματικές. Οι πολεμικές επιχειρήσεις, όμως, έχουν σοβαρές συνέπειες για την ψυχική υγεία των στρατιωτών.

Η παραπάνω ιστορία μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της ειρήνης και γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τους πολέμους. Οι στρατιώτες που βιώνουν τους φρικτούς πόλεμους γνωρίζουν καλύτερα από όλους τις τρομερές συνέπειες της βίας και επιθυμούν την ειρήνη περισσότερο από κάθε άλλον.

δειτε ακομα

δειτε ακομα