Το ΕΛΚ σχεδιάζει συμμαχία με σοσιαλιστές και φιλελεύθερους υπέρ της ΕΕ

Το κέντρο-δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εξετάζει την πιθανότητα σύσπασης συμμαχίας με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ανέφερε πηγή του κόμματος. Δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει πρόθεση συνεργασίας με τους Πράσινους, αλλά εξετάζεται επαναπροσέγγιση με ορισμένους δεξιούς που διαφωνούν με ακραία ρητορική.

Στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι, οι αντιπρόσωποι επέλεξαν επίσημα την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως την κύρια υποψήφια του κόμματος για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου, με στόχο τη διαδοχή της στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τους 801 αντιπροσώπους του ΕΛΚ, 499 ψήφισαν, με 89 να εκφράζουν αντίθεση προς την υποψηφιότητα του Ελληνικού.

Η πηγή του ΕΛΚ εξέφρασε την πρόθεση του κόμματος για τη δημιουργία ενός συνασπισμού υπέρ της ΕΕ με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους, παρά τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν.

Σύμφωνα με προβλέψεις του Europe Elects, ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι αναμένεται να σχηματίσουν πλειοψηφία 403 βουλευτών στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για να επανεκλεγεί στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κα. Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να λάβει την έγκριση των ηγετών των 27 κρατών μελών και να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα