Από την κόλαση του Σουδάν στην Ελλάδα: Συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός Ελλήνων – «Ήταν αποστολή αυτοκτονίας»

Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των πολιτών τους από το εμπόλεμο Σουδάν προκαλούν αγωνία στους Σουδανούς για την επόμενη ημέρα, ενώ ο ΠΟΥ έχει σημάνει συναγερμό για «τεράστιο βιολογικό κίνδυνο» μετά την κατάληψη ενός εργαστηρίου στο Χαρτούμ. Η Γερμανία και η Ολλανδία απομάκρυναν από το Σουδάν εκατοντάδες ξένους υπηκόους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες Έλληνες πολίτες, με το ΥΠΕΞ να δημιουργεί διαδρόμους σωτηρίας. Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού των Ελλήνων συνεχίζονται, αλλά οι επιχειρήσεις σωτηρίας είναι ριψοκίνδυνες, καθώς συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές και οι συγκρούσεις στην περιοχή.

Ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των απεγκλωβισμένων Ελλήνων από το Σουδάν είναι πλέον 60. Ένα δεύτερο αεροσκάφος απογειώθηκε για να παραλάβει Έλληνες που είχαν μεταφερθεί από το Σουδάν και αργά το βράδυ προσγειώθηκε στον προορισμό του στο Τζιμπουτί. Ο Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας, μαζί με άλλους Έλληνες, κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από τον Μητροπολιτικό ναό στο Χαρτούμ του Σουδάν, βοηθηθέντες από ανώτατο μουσουλμάνο κληρικό του Σουδάν. Ο Μητροπολίτης αποκάλεσε τη διαδικασία ως “αποστολή αυτοκτονίας”. Ανέφερε ότι έχουν μείνει αρκετοί Έλληνες πίσω και δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν εδώ.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, οι απεγκλωβισμένοι Έλληνες περιέγραψαν τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπισαν στο Σουδάν και τη στιγμή της απελευθέρωσής τους. Ένας εκ των διασωθέντων ευχαρίστησε το πορτογαλικό προξενείο και τη γαλλική πρεσβεία για τη βοήθεια τους, ενώ ένας άλλος περιέγραψε τη φρίκη του πολέμου. Οι διασωθέντες συναντήθηκαν με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα και περίμεναν ανυπόμονα να ξαναβρούν τους αγαπημένους τους.

δειτε ακομα