Η διαμάχη μεταξύ Κίνας-Ταϊβάν: τα αίτια και η ανάλυση της κατάστασης

Η Κίνα απαιτεί την κατάληψη της Ταϊβάν, καθώς τη θεωρεί επαρχία της και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να την καταλάβει με τη βία.

Μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949, η ηττημένη κυβέρνηση Κουομιντάνγκ εξορίστηκε στο νησί της Ταϊβάν, ιδρύοντας την εξόριστη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας. Παρόλα αυτά, στην Κίνα ιδρύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Από το 1970 και μετά, πολλές χώρες άλλαξαν τους επίσημους δεσμούς τους από την Ταϊπέι στο Πεκίνο και, σήμερα, λιγότερες από 15 παγκόσμιες κυβερνήσεις αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος.

Η Ταϊβάν δεν κυβερνήθηκε ποτέ από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και, από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, απολαμβάνει την ουσιαστική ανεξαρτησία της. Από τη δεκαετία του 1980, η Ταϊβάν εξελίχθηκε επίσης σε μια ζωντανή δημοκρατία με ελεύθερες εκλογές και ελεύθερα μέσα ενημέρωσης.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, επιδιώκει την ενοποίηση με την Ταϊβάν, ενώ η πρόεδρος του νησιού, Τσάι Ινγκ Γουέν, έχει δηλώσει ότι η Ταϊβάν είναι ήδη μια ανεξάρτητη χώρα χωρίς να χρειάζεται να κηρύξει την ανεξαρτησία της, αλλά το Πεκίνο τη θεωρεί αυτονομιστική.

Η επιθετικότητα της Κίνας προς την Ταϊβάν έχει τείνει να αυξάνεται στη διάρκεια της ηγεσίας του Σι Τζινπίνγκ και οι αναλυτές πιστεύουν ότι η απειλή εισβολής έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο κατά τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian». Η «γκρίζα ζώνη» στρατιωτικών δραστηριοτήτων έχει εντατικοποιηθεί στη ζώνη αναγνώρισης της αεράμυνας της Ταϊβάν, με την αποστολή εκατοντάδων πολεμικών αεροσκαφών από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.

Οι αρχές της Ταϊβάν προσπαθούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο κατάληψης από την Κίνα, εκσυγχρονίζοντας το στρατό τους και αγοράζοντας μεγάλο αριθμό στρατιωτικών μέσων και όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα