Συγγνώμη Μπάιντεν στον Ζελένσκι

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε συγγνώμη για τις καθυστερήσεις του Κογκρέσου στην έγκριση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Επίσης, ανακοίνωσε νέα δόση 225 εκατ. δολαρίων.

Αυτή η κίνηση δείχνει ευαισθησίες που δεν είναι συνηθισμένες από Αμερικανούς προέδρους, ιδίως σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρο. Η Κύπρος, ειδικά, περιμένει έναν σαφή συγγνώμη για τη χούντα του 1967 εδώ και δεκαετίες.

Η συνάντησή τους αποτέλεσε το πρώτο τετ-α-τετ μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο. Και οι δύο εξέφρασαν αμοιβαίες πιέσεις προς τους Ρεπουμπλικάνους για υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Η G7 σύνοδος στην Ιταλία, στην οποία θα συναντηθούν ξανά, θα ασχοληθεί με τη χρήση περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι κατήγγειλε την καθυστέρηση των δυτικών χωρών στη λήψη αποφάσεων για τη βοήθεια. Οι δουλειές τελικά κινήθηκαν και αυτό το δείχνει η νέα δόση 225 εκατ. δολαρίων.

«Δεν πρόκειται να σας εγκαταλείψουμε», δήλωσε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την υποστήριξη των ΗΠΑ. Είπε πως η συμπαράσταση από το Κογκρέσο είναι κάτι πολύ σημαντικό.

δειτε ακομα

δειτε ακομα