Σύνοδος Κορυφής των 27 για να αποφασιστεί η μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής

Σήμερα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών συγκεντρώνονται στο Λουξεμβούργο για να αντιμετωπίσουν το περίπλοκο ζήτημα της μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής με έναν πιο εναγωνίων προσανατολισμό. Οι συζητήσεις αποσκοπούν στην επίτευξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών στην υποδοχή των προσφύγων, καθώς και στην επιτάχυνση της εξέτασης ορισμένων αιτημάτων για άσυλο στα σύνορα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει αισιοδοξία για τις πιθανότητες προόδου, αν και οι διπλωμάτες εκτιμούν τις πιθανότητες σε “50-50”, δεδομένου ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι πολύ διχαστικό.

Μια συμφωνία μεταξύ των 27 χωρών θα άνοιγε τον δρόμο για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την έγκριση της μεταρρύθμισης πριν από την άνοιξη του 2024.

Η πρόταση συμβιβασμού που υπέβαλε η Σουηδία, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, προβλέπει μια υποχρεωτική αλληλεγγύη με ευελιξία. Οι χώρες μέλη θα πρέπει να υποδεχθούν έναν προκαθορισμένο αριθμό αιτούντων άσυλο που φθάνουν σε μια χώρα της ΕΕ που αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω μετανάστευσης (μετεγκαταστάσεις) ή να παράσχουν οικονομική συνεισφορά σε αυτήν τη χώρα.

Ο στόχος είναι να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες που είναι η πρώτη πύλη εισόδου και υποστηρίζουν την αυτόματη μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της συμμαχίας, καθώς και σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία που αρνούνται να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο υποχρεωτικά.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, εξέφρασαν την αντίθεσή τους προς τις προτάσεις μεταρρύθμισης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι για να υπάρξει συμφωνία, αυτή πρέπει να υποστηριχθεί από 15 χώρες από τις 27, οι οποίες να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

Το ζήτημα της μετανάστευσης έχει επιστρέψει στο προσκήνιο για τα 27 μέλη της ΕΕ, καθώς οι αφίξεις έχουν αυξηθεί μετά τη διάλυση που προκλήθηκε από την πανδημία. Η τάση είναι να υιοθετηθεί μια πιο περιοριστική προσέγγιση, καθώς ο άκρα δεξιά έχει σημειώσει πρόσφατες επιτυχίες σε χώρες της ΕΕ.

Το Σεπτέμβριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, περιλαμβάνοντας ένα πακέτο μέτρων για την έναρξη μιας νέας μεταρρύθμισης που είχε μπλοκαριστεί μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015-2016 και την αποτυχία των ποσοστώσεων κατανομής των αιτούντων άσυλο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα