Συνάντηση Μπλίνκεν-Φιντάν στην Ουάσιγκτον – Επίκεντρο η Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Ουάσιγκτον, δόθηκε έμφαση στη σημασία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συζήτηση εστίασε στη διατήρηση της σταθερότητας και των επικοινωνιακών διαύλων στην περιοχή. Επικροτήθηκαν οι επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθώς και η υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών για τη Φιλία και τη Καλή Γειτονία.

Συζητήθηκαν επίσης ευκαιρίες για την αναμόρφωση της σχέσης ασφάλειας και άμυνας μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων και καινοτομιών τους στην αντιμετώπιση στρατηγικών προκλήσεων. Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή Αμυντικού Εμπορικού Διαλόγου το 2024 με στόχο την προώθηση της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας.

Εγκρίθηκε ο Διάλογος για την Ενέργεια και το Κλίμα με τη συμμετοχή των υπουργείων Ενέργειας και Εξωτερικών των δύο χωρών. Στόχος του διαλόγου είναι η προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, της ενεργειακής μετάβασης και της συνεργασίας στον τομέα της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, οι δύο υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συνεχιζόμενη πρόοδο στη στρατηγική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας και υποδέχτηκαν τις αυξημένες διμερείς συναντήσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα