Κινδυνεύει η ασφάλεια στη Βαλτική: Οι Γερμανικές και Βρετανικές Αεροπορίες απέτρεψαν τα Ρωσικά Μαχητικά

Την Τετάρτη (26/4), τρία ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από γερμανικά και βρετανικά καταδιωκτικά στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα. Όπως ανακοίνωσε η πολεμική αεροπορία της Γερμανίας, τα τρία ρωσικά αεροσκάφη είχαν κλειστούς τους πομπούς που διαθέτουν για να ενημερώνουν για τη θέση τους.

Επρόκειτο για δύο μαχητικά Sukhoi Su-27 και ένα αεροσκάφος Ilyushin Il-20, τα οποία αναχαιτίστηκαν από Eurofighter των δυο κρατών μελών του NATO. Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού εγγυάται την ασφάλεια του εναέριου χώρου των τριών άλλοτε σοβιετικών δημοκρατιών, οι οποίες συνορεύουν με τη Ρωσία, αφότου έγιναν μέλη του το 2004.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία δεν διαθέτουν δικούς στους στόλους καταδιωκτικών, και γι’ αυτό οι συνασπισμένες αεροπορίες αναγκάστηκαν να αναλάβουν δράση.

Στις αρχές του Απριλίου, ο γερμανικός στρατός παρέδωσε την εναλλασσόμενη διοίκηση της αποστολής αυτής στον βρετανικό. Παρόλα αυτά, η Λουφτβάφε –η γερμανική Πολεμική Αεροπορία– θα παραμείνει για υποστήριξη της RAF τον υπόλοιπο του Απριλίου.

Η πρόσφατη ενέργεια αυτή είχε σκοπό να ασκήσει πίεση στην Ρωσία από την πλευρά του NATO, αλλά και να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες της Βαλτικής, που είναι εκτεθειμένες σε συνέπειες σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία.

δειτε ακομα