Συμφωνία Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

 

Η πανδημία Covid-19 και η επιδείνωσή της από την Ουκρανία οδήγησαν την ΕΕ να επανεξετάσει τη στρατηγική της για την εξάρτησή της από τρίτες χώρες για τις απαραίτητες πρώτες ύλες για την ενεργειακή και οικολογική μετάβασή της.

Για τούτο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον Μάρτιο έναν κανονισμό για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (Critical Raw Materials Act – CRMA), που θα εξασφαλίσει ότι το 15% της παραγωγής, το 40% της διύλισης και το 10% της ανακύκλωσης ορισμένων κρίσιμων πρώτων υλών θα είναι εξασφαλισμένα στην Ευρώπη έως το 2030. Αυτές οι ύλες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ανεμογεννητριών, ηλιακών συλλεκτών, μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων προϊόντων για την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον άνθρακα.

Σε αυτήν την προσέγγιση, οι υπουργοί Οικονομίας της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας συναντήθηκαν στο Βερολίνο για να συντονίσουν τις δράσεις τους. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή προτάσεων για την εφαρμογή του CRMA και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους στην εν λόγω αλυσίδα υλικών. Επίσης, συμφώνησαν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για επενδύσεις στον μεταλλευτικό τομέα.

Οι υπουργοί επεσήμαναν τη σημασία του να επενδύσουν σε κοινά έργα και στην ανταλλαγή δεδομένων για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί μια κοινή πλατφόρμα για την συνεργασία τους.

Επιπλέον, ανακοίνωσαν τη θέσπιση κοινής στρατηγικής για την ανάπτυξη μιας πραγματικής βιομηχανίας ανακύκλωσης.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ήδη ανακοινώσει κονδύλια για την ανάπτυξη ορυχείων, ενώ η Γερμανία θα ακολουθήσει. Επίσης, προτείνεται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για επενδύσεις των εταιρειών στον μεταλλευτικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι υπουργοί συναντήθηκαν και με εκπροσώπους της γαλλικής εταιρείας εξόρυξης που αναπτύσσει ορυχείο λιθίου στη Γαλλία.

δειτε ακομα