Η Αθήνα αλλάζει πολιτική στάση απέναντι στην Τρίπολη

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ανατρέψει τη μέχρι τώρα πολιτική αντιμετώπισης της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης. Μετά από εννέα μήνες απομόνωσης και αναστολή των διπλωματικών σχέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης συνομίλησε τηλεφωνικά με την ομόλογο του Ν. Μανγκούς και συμφώνησαν να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τρίπολης επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά την υπογραφή του δεύτερου Τουρκολιβικού Μνημονίου πριν από ένα χρόνο. Η κρίση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο στις 17 Νοεμβρίου 2022, κατά την επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Τρίπολη, όταν η ελληνική αποστολή αναγκάστηκε να αλλάξει πτήση και να συναντήσει τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης στο Τομπρούκ.

ΜΑΝΓΚΟΥΣ

Έκτοτε, η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε κάθε επαφή με την κυβέρνηση της Τρίπολης και ανέκαλε τον πρέσβη της πριν καν υποβάλει τα διαπιστευτήριά του.

Τώρα, με την αλλαγή αυτή στην πολιτική στάση της Αθήνας, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκαταστήσει τις επίσημες επαφές με τη Λιβύη και να βελτιστοποιήσει την επικοινωνία τους. Προηγουμένως, η Ελλάδα είχε αποκλειστεί από διεθνείς συναντήσεις για την Λιβύη, παρά το γεγονός ότι συνορεύει με τη χώρα.

ΜΑΝΓΚΟΥΣ 2

Νέα επικοινωνιακά κενά μεταξύ Ελλάδας και Τρίπολης δεν θα πρέπει να υπάρχουν, καθώς η αλλαγή στην πολιτική στάση ανταποκρίνεται στις διεθνείς εξελίξεις που σημειώνονται στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η Τουρκία έχει επαναφέρει την επαφή με την ανατολική Λιβύη και προσπαθεί να επιλύσει τη λιβυκή κρίση μέσω περιφερειακής συνεργασίας.

Είναι πιθανό ότι η ελληνική πρωτοβουλία έχει σχέση με φήμες περί περιφερειακών συνεννοήσεων για τις θαλάσσιες ζώνες, και είναι γνωστό ότι υπάρχουν προτάσεις για συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Οι συζητήσεις αυτές είναι κορυφαία προτεραιότητα για τις δύο χώρες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα