Στρατηγική Συνεργασία μεταξύ Πούτιν και Κιμ

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, βρίσκεται στη Βόρεια Κορέα ενώ υφίστανται αμερικανικές προειδοποιήσεις σχετικά με ενδεχόμενες συμφωνίες που μπορεί να εντείνουν την κρίση στην Ουκρανία και την κορεατική χερσόνησο.

Η συνάντηση μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Βλάντιμιρ Πούτιν αποτελεί την πρώτη τους συνάντηση σε κρατικό επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Αυτή είναι επίσης η πρώτη φορά που ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέπτεται τη χώρα μετά τον Ιούλιο του 2000, όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τη θέση του Προέδρου.

Στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης υποδέχτηκε τον Ρωσό Πρόεδρο με εγκαρδιότητα, αγκαλιές και φιλιά.

Οι δύο ηγέτες επαναβεβαιώνουν τη συνάντησή τους για σήμερα και την υπογραφή συμφωνιών που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των χωρών τους, οι οποίες έχουν ήδη ενισχυθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει το ταξίδι ως “φιλική κρατική επίσκεψη”, σχεδιάζοντας υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας και κοινές δηλώσεις αργότερα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα για εφοδιασμό με πυραύλους και πυρομαχικά από τη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε βοήθεια από τον Βλάντιμιρ Πούτιν σε διάφορους τομείς.

Ο Πούτιν εκφράζει ευγνωμοσύνη προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν για την υποστήριξη στις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα σε βορειοκορεατική εφημερίδα.

Η επίσκεψη του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα υπογραμμίζει την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως αναφέρει το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Λευκός Οίκος εκφράζει ανησυχία για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, ενώ αναλυτές θεωρούν ότι ο Πούτιν επιχειρεί να ανατρέψει την απομόνωση που αντιμετώπιζε η Ρωσία.

Στο πλευρό του Πούτιν συνοδεύουν πολλοί αξιωματούχοι της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και οι επικεφαλής διαφόρων υπηρεσιών της χώρας.

Η επόμενη στάση του Πούτιν θα είναι ο Βιετνάμ, όπου αναμένεται να συζητηθούν θέματα εμπορίου με τη χώρα αυτή.

δειτε ακομα

δειτε ακομα