Στενή σύμμαχος του Ναβάλνι λέει ότι θα απελευθερωνόταν στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων

Μια στενή σύμμαχος του Ναβάλνι αποκάλυψε ότι υπήρχαν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή του κοντά σε συμφωνία, την ώρα που έχανε τη ζωή του.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό, ο Ναβάλνι θα απελευθερωνόταν αν ο Βαντίμ Κρασίκοφ, δολοφόνος της ρωσικής FSB, που είναι φυλακισμένος στη Γερμανία, άφηνε ελεύθερος. Δήλωσε τη Δευτέρα η Μαρία Πέβτσιχ, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες της οικογένειας και των υποστηρικτών του Ναβάλνι που κατηγορούν τον Πούτιν για τον θάνατο του.

Η Πέβτσιχ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή του Ναβάλνι και δύο Αμερικανών με τον Krasikov βρισκόντουσαν στο τελικό στάδιο τους κατά τη στιγμή της απώλειάς του.

Ο 47χρονος Ναβάλνι πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου σε ποινική αποικία στην Αρκτική. Το Κρεμλίνο αρνείται την εμπλοκή του στον θάνατό του, αναφέροντας ότι αιτία ήταν φυσική.

“Ο Ναβάλνι θα έπρεπε να είχε απελευθερωθεί τις επόμενες μέρες, γιατί η απόφαση για την ανταλλαγή του είχε ληφθεί,” δήλωσε η Πέβτσιχ.

Η Πέβτσιχ τόνισε πως ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε λίγο αργότερα, καθώς ο Πούτιν δεν θα μπορούσε να αντέξει την ιδέα της ελευθερίας του.

Η Πέβτσιχ δεν αποκάλυψε τις πηγές των πληροφοριών της ούτε παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία.

Επίσης, ανέφερε πως ο επιχειρηματίας Ρομάν Αμπράμοβιτς συμμετείχε σε κάποιες από τις συνομιλίες ως μεσολαβητής με τον Πούτιν, χωρίς να έχει αντίδραση από αυτόν.

Οι δύο Αμερικανοί που θα απελευθερώνονταν μαζί με τον Ναβάλνι δεν αποκαλύφθηκαν, όμως οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την απελευθέρωση του Evan Gershkovich, δημοσιογράφου της Wall Street Journal, και του Paul Whelan, πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα