Σουδάν: Συνεχίζονται οι μάχες – Ώρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους Έλληνες

Ο στρατός του Σουδάν φάνηκε να κερδίζει το πάνω χέρι, την Κυριακή (16/04), κατά τη διάρκεια μαχών με αντίπαλες παραστρατιωτικές δυνάμεις για την εξουσία, αφού έπληξε τις βάσεις τους με αεροπορικές επιδρομές, όπως δήλωσαν μάρτυρες.

Τουλάχιστον 97 πολίτες σκοτώθηκαν και 365 τραυματίστηκαν από την έναρξη των μαχών στο Σουδάν, ανέφερε μια ομάδα γιατρών, την οποία επικαλείται το Reuters. Οι μάχες ξέσπασαν το Σάββατο (16/04) μεταξύ μονάδων του στρατού που είναι πιστές στον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, επικεφαλής του μεταβατικού κυβερνώντος κυρίαρχου συμβουλίου του Σουδάν, και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστό ως «Χεμέντι», ο οποίος είναι αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου.

https://twitter.com/ReutersUS/standing/1647729147593064450

Ήταν οι πρώτες μάχες από τότε που και οι δύο ένωσαν τις δυνάμεις τους για την εκδίωξη του βετεράνου ισλαμιστή αυτοκράτορα, Ομάρ Χασάν Αλ Μπασίρ, το 2019 και προκλήθηκε από διαφωνία σχετικά με την ενσωμάτωση των RSF στον στρατό στο πλαίσιο της μετάβασης προς την πολιτική διακυβέρνηση.

Ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν και ο «Χεμεντί» συμφώνησαν σε τρίωρη παύση των μαχών από τις 4 μ.μ. τοπική ώρα για να επιτρέψουν τις ανθρωπιστικές εκκενώσεις που πρότειναν τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν, αλλά η συμφωνία αγνοήθηκε ευρέως ύστερα από μια σύντομη περίοδο σχετικής ηρεμίας. Καθώς έπεφτε η νύχτα, κάτοικοι ανέφεραν τον κρότο του πυροβολικού και τον βρυχηθμό πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή Καφούρι του Μπαχρί, όπου βρίσκεται μια βάση των RSF, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι ο στρατός ανανέωνε τις αεροπορικές επιδρομές στις βάσεις των RSF στο Ομντουρμάν, την αδελφή πόλη του Χαρτούμ στην άλλη πλευρά του Νείλου, και στις συνοικίες Καφούρι και Σαργκ Ελ Νιλ του γειτονικού Μπαχρί, με τους μαχητές των RSF να τρέπονται σε φυγή.

Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση έχουν απευθύνει έκκληση για γρήγορο τερματισμό των εχθροπραξιών που απειλούν να επιδεινώσουν την αστάθεια σε μια ήδη ασταθή ευρύτερη περιοχή.

Πάντως, οι προσπάθειες των γειτονικών και των περιφερειακών φορέων για τον τερματισμό της βίας εντάθηκαν την Κυριακή (16/04). Ειδικότερα, η Αίγυπτος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει και το περιφερειακό αφρικανικό μπλοκ Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη σχεδιάζει να στείλει το συντομότερο δυνατό τους Προέδρους της Κένυας, του Νότιου Σουδάν και του Τζιμπουτί για να συμφιλιώσουν τις συγκρουόμενες σουδανικές ομάδες, όπως ανέφερε το Γραφείο του Προέδρου της Κένυας, Ουίλιαμ Ρούτο, στο Twitter.

«Σώστε μας!» φωνάζουν οι εγκλωβισμένοι 15 Έλληνες

Δεκαπέντε Έλληνες είναι εγκλωβισμένοι στην ελληνόρθοδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (16/04). Μια από τους εγκλωβισμένους, η Αλεξάνδρα Καλημέρη ανέφερε στο χθεσινό (16/04) δελτίο ειδήσεων του ALPHA: «Η κατάσταση είναι τραγική, ακούγονται συνέχεια φωνές έξω. Από το Μεγάλο Σάββατο (15/04), στις 09:30, είμαστε κλεισμένοι στην Μητρόπολη. Έχουμε μόνο φόβο».

Ακόμα, δείχνοντας πλάνα από το εσωτερικο της ελληνόρθοδης Μητρόπολης στο Χαρτούμ, η ίδια πρόσθεσε: «Αυτή η πόρτα οδηγεί έξω, αλλά εκεί είναι ο στρατός. Η κατάσταση είναι χάλια. Πρέπει να φύγω από το παράθυρο, αλλά δεν είναι ασφαλές. Προσευχόμαστε να περάσουμε αυτή την κατάσταση, διότι μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή. Χτυπάνε και την πόρτα της Μητρόπολης. Αν ανοίξουμε την πόρτα, ο κίνδυνος είναι… Γιατί η πόρτα οδηγεί στο σπίτι αυτών των δύο Ελλήνων που τραυματιστεί».

Υπενθυμίζεται ότι δύο μέλη της ελληνικής παροικίας τραυματίστηκαν το Σάββατο (15/04) από την έκρηξη ρουκέτας κοντά στην εκκλησία, στην οποία μόλις είχε τελειώσει η Θεία Λειτουργία. Ο Μητροπολίτης Νουβίας και Παντός Σουδάν, Σάββας, δήλωσε ότι, την ώρα της λειτουργίας της Πρώτης Ανάστασης, η εκκλησία ήταν περικυκλωμένη από άρματα μάχης και στρατιώτες. «Η κατάσταση ήταν επικίνδυνη», είπε, «οπότε η Λειτουργία συντομεύτηκε».

Οι τραυματισμένοι Έλληνες διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο, αλλά δεν έχουν χειρουργηθεί διότι δεν μπορούν να μεταβούν εκεί οι γιατροί. Το μόνο που τους έχει γίνει είναι καθαρισμός από τα θραύσματα, με τις οικογένειές τους να κάνουν έκκληση για βοήθεια.

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Καλημέρη που είναι μεταξύ των εγκλωβισμένων στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ, είπε: «Πυροβολούν συνέχεια. Βρισκόμαστε στο κέντρο, όπου είναι το πρόβλημα, γι’ αυτό και ακούγονται οι πυροβολισμοί τόσο δυνατά. Χρειαζόμαστε βοήθεια! Εμείς, με λίγα λόγια, πεθαίνουμε. Ακόμα πυροβολούν και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό που ζούμε».

Σε ετοιμότητα το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν καθώς μαίνονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών ένοπλων ομάδων, ενεργοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών για τους Έλληνες που διαβιούν στο Σουδάν. Ο αριθμός τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εφόσον αρκετοί έχουν φύγει από τη χώρα λόγω των εορτών του Πάσχα, αν και υπολογίζονται σε περίπου 60 άτομα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών που εξέδωσε ανακοίνωση για την ασφάλεια των Ελλήνων, τους προέτρεψε να λαμβάνουν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, μετά και τον σοβαρό τραυματισμό δύο Ελλήνων κοντά στον ελληνορθόδοξο ιερό ναό στο Χαρτούμ.

Επισημαίνεται ότι στο Σουδάν δεν υπάρχει μόνιμη ελληνική διπλωματική αποστολή και εξυπηρετείται από την Πρεσβεία στο Κάιρο, που έχει παράλληλη διαπίστευση στην αφρικανική χώρα, η οποία βρίσκεται σε μια ιδιότυπη εμφύλια διένεξη, καθώς ακόμα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά το πραξικόπημα του 2021.

Η επικοινωνία του Έλληνα πρέσβη, Νικόλαου Παπαγεωργίου, γίνεται με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ. Επίσης, ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο είναι σε συνεχή επαφή και με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στο Χαρτούμ, δηλαδή με τον πρέσβη Έινταν Ο’Χάρα. Ο Ιρλανδός διπλωμάτης έχει αναλάβει το βάρος για την ασφάλεια των πολιτών της Ε.Ε. που βρίσκονται στο Σουδάν, καθώς η παροχή προξενικής προστασίας αποτελεί αμοιβαία υποχρέωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προβλέπεται στο άρθρο 23 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στο άρθρο 46 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

https://twitter.com/GreeceMFA/standing/1647651902337818628

δειτε ακομα

δειτε ακομα