Σουδάν: Έντονες μάχες παρά την κατάπαυση του πυρός – “Διανέμονται όπλα” σε πολίτες

Εχθές την Παρασκευή, οι σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν στο Χαρτούμ και στο Νταρφούρ, παρά την παράταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε πόλεμο για την εξουσία στο Σουδάν, με τουλάχιστον 500 νεκρούς σε σχεδόν δύο εβδομάδες (στη φωτογραφία από το Reuters/Mohamed Abd El Ghany, επάνω, στο πρόσωπο μιας γυναίκας που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, αποτυπώνεται το σημερινό Σουδάν).

Υγειονομικές υπηρεσίες σε κατάρρευση

Στην πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, Ελ Τζενέινα, 74 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες μαχών, τη Δευτέρα και τη Τρίτη, όπως αναφέρει η γιατρική κοινότητα, η οποία τονίζει ότι αυτός ο απολογισμός δεν είναι τελικός και ότι ο αριθμός των νεκρών τις τελευταίες ημέρες είναι αδύνατο να υπολογιστεί, καθώς όλα τα νοσοκομεία έχουν τεθεί «εκτός λειτουργίας».

Σε ολόκληρη τη χώρα «το σύστημα της κοινής υγείας βρίσκεται στα όρια της πλήρους κατάρρευσης» και «12.000 ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω της έλλειψης αιμοδιάλυσης», ειδοποίησε το συνδικάτο των σουδανών γιατρών.

Τη νύχτα την Πέμπτη προς Παρασκευή, οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Αμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο συμφώνησαν να παραταθεί η ισχύς της εκεχειρίας για άλλες 72 ώρες, η οποία είχε αρχικά συμφωνηθεί με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ αλλά στην πράξη δεν τηρήθηκε ποτέ.

«Οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός δεν σημαίνουν ότι απέτυχε», δήλωσε χθες στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Βεντάντ Πατέλ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα