Σουδάν: Οι ΗΠΑ ζητούν εκεχειρία και προστασία των αμάχων

Οι ΗΠΑ ζητούν από τις εμπόλεμες πλευρές του Σουδάν να κηρύξουν αμέσως εκεχειρία και να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων εντός της χώρας, καθώς καταβάλλουν προσπάθειες για την απομάκρυνση των Αμερικανών πολιτών από το Σουδάν.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, οι Αμερικανοί πολίτες έχουν ήδη φτάσει στο Πορτ Σουδάν και οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να τους βοηθούν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει σκέψη για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Σουδάν, σημείωσε ο ίδιος.

Ο Σάλιβαν επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να επαναλειτουργήσουν τη διπλωματική αντιπροσωπεία τους στο Σουδάν μόλις το καταστήσουν ασφαλές. Προς το παρόν, περίπου 100 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απομακρύνονται από το Σουδάν με τη βοήθεια των ΗΠΑ, με αρκετούς από αυτούς να έχουν ήδη φτάσει στο Τζιμπουτί.

Προσγειώθηκε ελληνικό μεταγωγικό στο Τζιμπουτί

Το μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί και περιμένει να παραλάβει τους Έλληνες πολίτες που έχουν μεταφερθεί από το Σουδάν. Συνολικά, 28 Έλληνες, έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τη χώρα, ενώ οι υπολοίποι πρόκειται να απομακρυνθούν εντός των επόμενων ωρών.

Ανακοινώνεται επίσης ότι υπάρχει σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση του ενός από τους δύο τραυματίες Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν, καθώς ο τραυματισμός του έχει επιδεινωθεί εξαιτίας υποκείμενων νοσημάτων.

δειτε ακομα