Σουδάν: Εγκλωβισμένοι στην εκκλησία 15 Έλληνες στο Χαρτούμ – Ώρες αγωνίας (βίντεο)

Ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά στο Χαρτούμ του Σουδάν έχουν εγκλωβιστεί Έλληνες, την ώρα που με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού και παραστρατιωτικές ομάδες.

Στη μητρόπολη, στο κέντρο της πόλης, είχαν εγκλωβιστεί περίπου 15 Έλληνες, δήλωσε την Κυριακή του Πάσχα στον Alpha ο μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας.

Την ώρα που μιλούσε ακούγονταν συνεχώς πυροβολισμοί. «Ήταν αδύνατον να βγει κανένας έξω», εξήγησε. «Έχουμε πρόβλημα. Έχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόξενο της Ελλάδας, Γεράσιμος Παγουλάτος, δήλωσε ότι η ζωή και των δύο τραυματιών δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, ωστόσο νοσηλεύονται σε νοσοκομείο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις για την αφαίρεση των θραυσμάτων από τα πόδια του ενός και από την κοιλιακή χώρα του άλλου.

Σε επικοινωνία που είχε με τον έναν από τους τραυματίες, ανέφερε πως ο λόγος που η επέμβαση δεν έχει γίνει ακόμη είναι εξαιτίας των μαχών οι οποίες κάνουν αδύνατη την κυκλοφορία αμάχων. «Η υγεία τους είναι καλά, βέβαια έχουν και τις αγωνίες τους εάν και πότε θα γίνει η εγχείρηση και φυσικά πότε θα τελειώσει ο εμφύλιος που ξεκίνησε από χθες, Σάββατο» δήλωσε.

Χθες το υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Δύο Έλληνες στο νοσοκομείο

Υπενθυμίζεται ότι δύο μέλη της ελληνικής παροικίας τραυματίστηκαν, το Σάββατο (15/04), από την έκρηξη ρουκέτας κοντά στην εκκλησία, στην οποία μόλις είχε τελειώσει η αναστάσιμη λειτουργία. Ο Μητροπολίτης Νουβίας και Παντός Σουδάν, Σάββας, δήλωσε ότι, την ώρα της λειτουργίας της Πρώτης Ανάστασης, η εκκλησία ήταν περικυκλωμένη από άρματα μάχης και στρατιώτες. «Η κατάσταση ήταν επικίνδυνη», είπε, «οπότε η λειτουργία συντομεύτηκε».

«Οι δύο Έλληνες που είχαν ειδοποιήσει για την κατάσταση έξω από την εκκλησία, όταν βγήκαν από το κτήριο για να επιστρέψουν από την κατοικία τους τραυματίστηκαν σοβαρά από ρουκέτα. Και οι δύο έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο όπου θα κριθεί αν θα χειρουργηθούν ή όχι. Χτυπούν τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, από παντού βγαίνουν καπνοί. Προφανώς, έχουν χτυπήσει υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, το Μέγαρο. Προφανώς, χτυπάνε τα Υπουργεία, απ’ ό,τι φαντάζομαι, γιατί δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο», πρόσθεσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Τουλάχιστον 56 νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες

Ο στρατός του Σουδάν εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε βάση παραστρατιωτικής δύναμης κοντά στην πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τον έλεγχο της χώρας, έπειτα από συγκρούσεις στις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες μαχητές και τουλάχιστον 56 άμαχοι, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (16/04). Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες, σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες.

Στο τέλος μιας ημέρας σφοδρών μαχών, σύμφωνα με το Reuters, ο στρατός έπληξε μια βάση που ανήκε στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στην πόλη Ομντουρμάν, η οποία γειτνιάζει με την πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες το Σάββατο (15/04).

Ο στρατός και οι RSF, που – σύμφωνα με αναλυτές – αριθμεί 100.000 μέλη, ανταγωνίζονται για την εξουσία, καθώς οι πολιτικές παρατάξεις διαπραγματεύονται τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021.

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (16/04), αυτόπτης μάρτυρας άκουσε τον ήχο πυρών βαρέως πυροβολικού σε όλο το Χαρτούμ, το Ομντουρμάν και το κοντινό Μπαχρί, ενώ ακούστηκαν επίσης πυροβολισμοί στην πόλη Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου δεν είχαν αναφερθεί νωρίτερα μάχες.

Η Ένωση Σουδανών Γιατρών ανέφερε ότι τουλάχιστον 56 άμαχοι είχαν σκοτωθεί και 595 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών, είχαν τραυματιστεί από το Σάββατο (15/04) που ξέσπασαν οι μάχες. Δεκάδες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν, επίσης, όπως ανέφερε χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό, λόγω έλλειψης πληροφοριών από πρώτο χέρι από πολλά νοσοκομεία, όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα.

Πάντως, οι RSF υποστήριξαν ότι κατέλαβαν το Προεδρικό Μέγαρο, την κατοικία του Αρχηγού του Στρατού, τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό και τα αεροδρόμια στο Χαρτούμ, στη βόρεια πόλη Μερόουε, στην Ελ Φασέρ και στο Δυτικό Νταρφούρ. Ο στρατός απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς. Η Πολεμική Αεροπορία του Σουδάν είπε στους πολίτες να παραμείνει στα σπίτια του, ενώ διεξήγαγε αυτό που αποκάλεσε ως «εναέρια έρευνα» για τη δραστηριότητα των RSF και κηρύχθηκε αργία στην Πολιτεία του Χαρτούμ για την Κυριακή (16/04), κλείνοντας σχολεία, τράπεζες και κυβερνητικά γραφεία.

δειτε ακομα