Σκληρές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας για πάνω από δύο μήνες

Μετά από πάνω από δύο μήνες από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραηλινό έδαφος, η ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί με σφοδρές μάχες. Η επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο νότιο έχει παγιδεύσει περίπου δύο εκατομμύρια άμαχους στην περιοχή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 17.177 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες, παιδιά και έφηβοι. Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί 1.200 άτομα από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στις πόλεις της Λωρίδας. Στη Ράφα, 470.000 άτομα έχουν καταφύγει σε καταφύγια και σπίτια ενώ άμαχοι κοιμούνται σε σκηνές στους δρόμους.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναφέρει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης βοήθειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ για την προστασία των αμάχων, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής έχει επισημάνει ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι υψηλός και καλεί το Ισραήλ να εντείνει τις προσπάθειές του για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε μια προσπάθεια να καταλήξει σε λύση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έχει καλέσει τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ για συνομιλίες.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτείται γρήγορη δράση για την προστασία των αμάχων από τις επιθέσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα