Σήμα Συναγερμού από Ντράγκι για την Ευρωπαϊκή Άμυνα – Η Ε.Ε. Υστερεί έναντι των Ανταγωνιστών της

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στο POLITICO, οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τη γραφειοκρατία καθώς επενδύουν στην παραγωγή όπλων.

Με την πλήρη στρατιωτική επιτυχία της Ρωσίας στην Ουκρανία να έχει φέρει απρόβλεπτες προκλήσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, οι εταιρείες άμυνας της Ε.Ε. πρέπει να έχουν όπως υπαγορεύει πλήρη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. Οι συγχωνεύσεις δεν θα πρέπει να περιορίζονται εξαιτίας ανησυχιών για τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με το προσχέδιο που συνέταξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ο Ντράγκι αναφέρει ότι “η αμυντική βιομηχανική βάση της Ε.Ε. αντιμετωπίζει διαρθρωτικά προβλήματα σε τομείς όπως η παραγωγικότητα, η τεχνογνωσία και η τεχνολογική υπεροχή. Ως αποτέλεσμα, η Ε.Ε. δεν μπορεί να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά διεθνώς.”

Η έκθεση, που απευθύνεται στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξετάζει τις δυναμικές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τον τρόπο που μπορεί να ανακτήσει το προβάδισμα στην παγκόσμια αγορά.

“Η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνα και την ασφάλεια της, ιδίως στη σημερινή συγκυρία όπου οι νέες υβριδικές απειλές και η αλλαγή των γεωγραφικών προτεραιοτήτων των Η.Π.Α. καθιστούν αυτές τις απαιτήσεις επείγουσες,” αναφέρεται στο προσχέδιο.

Η έκθεση εντοπίζει αρκετές προκλήσεις για τον αμυντικό τομέα, όπως οι χαμηλές δημόσιες δαπάνες: “Η Ε.Ε. ξοδεύει μόλις το ένα τρίτο των αμυντικών δαπανών που καταβάλλουν οι Η.Π.Α.”

Αυτό έχει ως συνέπεια οι ευρωπαϊκές εταιρείες να λειτουργούν σε περιορισμένες εγχώριες αγορές και να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από διεθνείς προμηθευτές, κυρίως από τις Η.Π.Α.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η υιοθέτηση της “ευρωπαϊκής προτίμησης” στην αγορά αμυντικού εξοπλισμού για την υποστήριξη τοπικών λύσεων. Επίσης, η θέσπιση ενός κοινά αποδεκτού μοντέλου διακυβέρνησης για τον τομέα αυτό, καθώς και η ίδρυση μιας κεντρικής “Αρχής Αμυντικής Βιομηχανίας” που θα αναλαμβάνει τις κεντρικές προμήθειες για τις χώρες της Ε.Ε.

Όπως αναφέρεται, “η αρχή θα διοικείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα έχει τη συνδρομή ειδικών ομάδων του κλάδου από εκπροσώπους της βιομηχανίας αλλά και των κρατών μελών της Ε.Ε.”

Στο προσχέδιο που χρονολογείται από 20 Ιουνίου, επισημαίνεται ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να απελευθερώσουν την πρόσβαση των αμυντικών εταιρειών σε κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Προτείνεται η τροποποίηση των δανειοδοτικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να επιτραπεί η χρηματοδότηση αμυντικών επενδύσεων, καθώς και η αναθεώρηση των κριτηρίων βιωσιμότητας της Ε.Ε. ώστε να ευνοηθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες του τομέα.

Ο Ντράγκι προγραμματίζει να παρουσιάσει την έκθεση σε μια κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα