Σι Τζινπίνγκ συναντά τους ευρωπαϊκούς ηγέτες Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ στο Πεκίνο

Σήμερα, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο Πεκίνο, όπως μετέδωσε το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Οι δυο ευρωπαίοι ηγέτες βρέθηκαν στη σύνοδο ΕΕ/Κίνας, η οποία εστιάζεται στην εμπορική ανισορροπία των δύο εταίρων, μετά την επανέναρξη των διπλωματικών επαφών Βρυξελλών/Πεκίνου.

Η αντίθεση στις εμπορικές σχέσεις και η έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης προκάλεσαν απογοήτευση, με τον κίνδυνο της ανάμειξης τρίτων και την έλλειψη κοινών ανακοινώσεων.

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε την ανάγκη για δίκαιες λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων, ενώ επισήμανε τη διπλασιασμένη εμπορική ανισορροπία της ΕΕ με την Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος Σι προσκάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να συνεργαστούν για τη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας και την εξάλειψη των αναμίξεων τρίτων.

Οι διμερείς σχέσεις μειώθηκαν αντί συγκέντρωσης σε συγκεκριμένα θέματα, ενώ οι δύο πλευρές προσπάθησαν να κατεβάσουν τις προσδοκίες της συνόδου.

Η έξοδος της Ιταλίας από το πρόγραμμα «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» αποτέλεσε πλήγμα στις σχέσεις Κίνας/ΕΕ, στο πλαίσιο της παρουσίασης μιας νέας πραγματικότητας και την προετοιμασία για τις ευρωεκλογές του 2024.

δειτε ακομα

δειτε ακομα