Ο Σι Τζινπίνγκ βιαστικά κατευθύνεται προς τη Ρωσία για να συναντηθεί με τον Πούτιν.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει να επισκεφτεί τη Ρωσία για να συναντήσει τον Πούτιν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Η είδηση έρχεται καθώς η Κίνα προσφέρεται να μεσολαβήσει για την ειρήνη στην Ουκρανία, μια προσπάθεια που αντιμετωπίζεται επιφυλακτικά από τη Δύση, δεδομένης της διπλωματικής υποστήριξης του Πεκίνου προς τη Ρωσία. Ο Πούτιν είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι είχε συμφωνηθεί η επίσκεψη του Σι, ωστόσο δεν είχε δώσει κάποια ημερομηνία για πιθανή επίσκεψη.

Η Κίνα και η Ρωσία συνήψαν μια συνεργασία «χωρίς όρια» τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν επισκεπτόταν το Πεκίνο για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, λίγες εβδομάδες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Οι δύο πλευρές συνέχισαν να επιβεβαιώνουν τη δύναμη των δεσμών τους. Ο Σι έχει συναντηθεί προσωπικά με τον Πούτιν 39 φορές από τότε που εξελέγη πρόεδρος, με πιο πρόσφατη τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στην κεντρική Ασία.

Την Παρασκευή (10/3), ο Σι ολοκλήρωσε την ετήσια σύνοδο του κινεζικού κοινοβουλίου, του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε ομόφωνα για τρίτη θητεία ως πρόεδρος. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την πιθανό

δειτε ακομα