Συνεχίζεται η συνάντηση Πούτιν-Σι στο Κρεμλίνο – Συζητούνται οικονομικές συνεργασίες με την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποδέχθηκε τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, στο Κρεμλίνο, όπου ξεκίνησαν οι επίσημες συνομιλίες για την ουκρανική κρίση και την οικονομική συνεργασία. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τον αγωγό φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα. Επίσης, ο Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Σι Τζινπίνγκ προσκάλεσε τον Πούτιν να επισκεφθεί την Κίνα και τόνισε την προτεραιότητα που δίνει στις «στρατηγικές» σχέσεις Μόσχας και Πεκίνου. Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην παγκόσμια στρατηγική σύμπραξη μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας. Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία έχει μια «ιστορική λογική» διότι είναι οι μεγαλύτερες δυνάμεις-γείτονες και στρατηγικοί εταίροι σε όλα τα επίπεδα.όυμιο Κισίντα θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι και θα επισκεφθεί την περιοχή του Ντονμπάς, όπου έχει εκδηλωθεί έντονη βία από τους ξεχωριστικιστές της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, η επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα και οι συνομιλίες του με τον Σι έχουν επίσης στόχο την εμβάθυνση των ρωσο-κινεζικών σχέσεων. Οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια, κυρίως στον οικονομικό τομέα, και έχουν συνεργαστεί σε διάφορα θέματα όπως η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και η διαστημική έρευνα.

Η επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ η πρόταση της Κίνας για ειρηνευτική λύση στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς την επίλυση της σύγκρουσης στην περιοχή.

Ο Κισίντα ήταν ο μόνος αρχηγός κυβέρνησης ή κράτους της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου που δεν είχε επισκεφθεί το Κίεβο από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν και δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία πρέπει να προωθήσουν την οικονομική και εμπορική συνεργασία. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα επισκέφθηκε τη μαρτυρική κωμόπολη Μπούτσα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο πλαίσιο της πρώτης ιστορικής επίσκεψής του στην Ουκρανία. Η επίσκεψη του Κισίντα χαρακτηρίστηκε ως ένδειξη αλληλεγγύης και ισχυρής συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Ιαπωνίας.

δειτε ακομα