Ρωσία: Η συνεργασία με την Τουρκία έχει αναπτυχθεί σημαντικά

Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας έφτασε στα 62 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ρώσο διπλωμάτη. Ο διευθυντής του 4ου Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γιούρι Πίλιπσον, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της ρωσοτουρκικής συνεργασίας τα τελευταία χρόνια.

Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι οι δυνατότητες της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ουσιαστικές για την επίτευξη νέων οριζόντων και εξήγησε ότι αυτό συνέβη λόγω των κοινών προσπαθειών των κυβερνήσεων, των αρμόδιων υπηρεσιών και των οικονομικών φορέων των δύο χωρών. Επίσης, πρόσθεσε ότι η Δύση είναι δυσαρεστημένη από την αποτελεσματική ρωσοτουρκική συνεργασία και επιχειρεί να την καταστρέψει.

Ο Γιούρι Πίλιπσον περιέγραψε ως “σημαντική” τη θέση της ενέργειας στη ρωσοτουρκική συνεργασία και ανέφερε τους αγωγούς φυσικού αερίου BlueStream και TurkStream που λειτουργούν με επιτυχία, καθώς και τον κόμβο φυσικού αερίου που στοχεύει στη δημιουργία υποδομής για περαιτέρω ανάπτυξη εμπορικών επαφών στον ενεργειακό τομέα.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών, ο διπλωμάτης αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Επίσης, τόνισε ότι η Ρωσία δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και ότι ο λαός της Τουρκίας θα αποφασίσει μόνος του για την τύχη της χώρας του. Τέλος, ο διευθυντής του 4ου Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε βεβαιότητα ότι η κατασκευή του ρωσικού πυρηνικού σταθμού Akkuyu στη νότια Τουρκία θα ολοκληρωθεί εγκαίρως σύμφωνα με όλα τα πρότυπα ποιότητας και φυσικής ασφάλειας, παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης από τις εξωτερικές δυνάμεις.

δειτε ακομα