Ρωσία: Ο πυρηνικός πόλεμος είναι πιθανότερος από ποτέ – Αγανάκτηση για τα όπλα με ουράνιο στην Ουκρανία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, εξέφρασε ανησυχία για την πιθανότητα πυρηνικής σύγκρουσης μετά την είδηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο. Επίσης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για μυστικές ή ανοικτές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αποκατάσταση της συνθήκης μείωσης των πυρηνικών όπλων New START. Η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συνθήκη τον Φεβρουάριο. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται στα όπλα επειδή μπορεί να διαπεράσει πιο εύκολα τα άρματα μάχης και τη θωράκιση. Ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του ΟΗΕ για την έρευνα του αφοπλισμού, τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν μπορούν να θεωρηθούν ως πυρηνικά όπλα.

Επιπλέον, ο κ. Ριάμπκοφ εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, παρά τη σύγκρουση ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους με ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο κ. Ριάμπκοφ δήλωσε ότι έχουν βρεθεί σε κατάσταση ανοιχτής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ και ότι οι ΗΠΑ προκαλούν τη Μόσχα να προχωρήσει σε αντίποινα.Ένα νέο πυρομαχικό που περιέχει απεμπλουτισμένο ουράνιο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από πολιτικές προσωπικότητες στη Ρωσία. Η Ρωσία κατηγορεί το Ηνωμένο Βασίλειο ότι οδεύει προς μια πυρηνική κλιμάκωση του πολέμου, αλλά αυτές οι κατηγορίες απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο υποστηρίζει ότι τα πυρομαχικά είναι συμβατικά. Η κίνηση έχει εξοργίσει τη Ρωσία, καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα θα αντιδράσει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο στείλει αυτά τα βλήματα στην Ουκρανία. Ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι η κίνηση αυτή προαναγγέλλει τη μετάβαση της Δύσης στην προμήθεια του Κιέβου με όπλα που περιέχουν πυρηνικά συστατικά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαντά ότι ο Πούτιν προσπαθεί να παραπλανήσει το κοινό και δηλώνει ότι το υλικό χρησιμοποιείται στα βλήματα του βρετανικού στρατού εδώ και δεκαετίες και δεν έχει καμία σχέση με πυρηνικά όπλα ή δυνατότητες. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου επιμένει ότι δεν υπάρχει πυρηνική κλιμάκωση στον πόλεμο της Ουκρανίας και ότι η κίνηση αφορά καθαρά τη βοήθεια προς την Ουκρανία για την αυτοάμυνά της.

δειτε ακομα