Ρωσία και Ουκρανία αντιπαρατίθενται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Σήμερα η Ρωσία και η Ουκρανία εμφανίζονται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για τη χρήση αδίκως ισχυρισμών για γενοκτονία για να δικαιολογήσει την εισβολή της το 2022.

Αντιπρόσωποι από τις δύο χώρες θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στους δικαστές στην έδρα του δικαστηρίου στη Χάγη. Η περίπτωση είναι σχετική με το αν το Διεθνές Δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να διατάξει τον τερματισμό της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει δικαιολογήσει την εισβολή, αναφέροντας κατηγορίες για γενοκτονία από την Ουκρανία. Ωστόσο, η Ουκρανία αρνείται αυτές τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι η χρήση μιας γενοκτονίας ως πρόφαση αντιβαίνει στη Σύμβαση του 1948 για τη γενοκτονία των Ηνωμένων Εθνών.

Το Διεθνές Δικαστήριο είχε προηγουμένως διατάξει τη Ρωσία να διακόψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της, αλλά η επίταση της κατάστασης στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Οι ακροαματικές συνεδριάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, και μετά οι δικαστές θα αποφασίσουν αν το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση. Το Διεθνές Δικαστήριο δημιουργήθηκε για να επιλύει διαφορές μεταξύ κρατών μελών του ΟΗΕ. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου δεν είναι προσβάσιμες σε εφέσεις και το δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή τους.

δειτε ακομα