Ρωσία: Εισαγγελείς ζητούν να αναγνωρίσει το δικαστήριο τα εγκλήματα των ναζί γύρω από τη Μόσχα

Δικαστές στη Ρωσία κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την ναζιστική Γερμανία στην περιοχή της Μόσχας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως γενοκτονία. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι προκλήθηκαν ζημιές περίπου 6,4 τρισ. ρουβλίων (82,3 δισ. δολαρίων). Δεν ξέρουμε αν αυτό το αίτημα συνιστά προοίμιο μιας νέας αξίωσης οικονομικής αποζημίωσης από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, η οποία έχει επικεντρωθεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για να προετοιμάσει τους πολίτες της Ρωσίας για έναν υπαρξιακό πόλεμο με τη Δύση, τον οποίο έχουν παρομοιάσει με τον πόλεμο που έκανε η Σοβιετική Ένωση κατά των ναζί. Οι εισαγγελείς ζήτησαν από ένα περιφερειακό δικαστήριο να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Γερμανούς εισβολείς στην περιοχή της Μόσχας μεταξύ του Οκτωβρίου του 1941 και του Ιανουαρίου του 1942 σαν εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας που προξένησαν γενοκτονία στον σοβιετικό λαό.

Περίπου 26.000 άτομα σκοτώθηκαν στην περιοχή εκείνη και οι Σοβιετικοί πολίτες υπέστησαν βασανιστήρια, ληστείες, καταναγκαστικά έργα και εκδιώξεις. Η Ρωσία επίσης διαιρεμένη με την Ουκρανία για τη σημερινή οποία κατηγορεί τη Ρωσία για γενοκτονίες κατά των ρωσόφωνων στην επαρχία του Ντονμπάς. Επίσης, όταν η Ρωσία εισήλθε στην Ουκρανία, προκάλεσε τον πόλεμο επικαλούμενη κατακτητικές επιθέσεις από τους ναζί, αλλά οι περισσότεροι δεν το πιστεύουν.

δειτε ακομα