Ο Βούλγαρος δημοσιογράφος Κρίστο Γκρόζεφ συλλαμβάνεται στη Ρωσία για υποτιθέμενη εμπλοκή ως «πράκτορας του εξωτερικού»

Ο Κρίστο Γκρόζεφ, ένας βούλγαρος δημοσιογράφος και σκληρός κριτής της ρωσικής κυβέρνησης, ανακηρύχθηκε σήμερα ως πράκτορας του εξωτερικού από τη Ρωσία, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η Μόσχα χρησιμοποιεί συχνά αυτόν τον χαρακτηρισμό για τους επικριτές της κυβέρνησης της Ρωσίας, αλλά σπανίως έναν ξένο πολίτη.

Ο 53χρονος Γκρόζεφ είναι ένας δημοσιογράφος ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα που σχετίζονται με τη Ρωσία και εργάζεται για τον ερευνητικό ιστότοπο Bellingcat, που βρίσκεται στη Βρετανία. Συνεργάζεται με τον Bellingcat για τον δηλητηριασμό του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών πρόσθεσε σήμερα το όνομα του Γκρόζεφ στον κατάλογο των «πρακτόρων του εξωτερικού». Προηγουμένως, ένα δικαστήριο στη Μόσχα έθεσε ένταλμα σύλληψης κατά του, αλλά ο δημοσιογράφος δεν βρίσκεται στη Ρωσία. Το πρακτορείο RIA Novosti επικαλούμενο μια πηγή ανέφερε ότι ο Γκρόζεφ κατηγορείται ότι βοήθησε έναν ρωσικό δημοσιογράφο, τον Ρομάν Ντομπροχότοφ, να περάσει παράνομα τα σύνορα.

Επιπλέον, η ρωσική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας FSB κατηγορεί τον Γκρόζεφ για τη βοήθειά του στις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας.

δειτε ακομα