Η Ρωσία αναγκάζει Γερμανούς διπλωμάτες και εκπαιδευτικούς να εγκαταλείψουν τη χώρα

Η Μόσχα απελαύνει διπλωμάτες, εκπαιδευτικούς, δημόσιους λειτουργούς και καλλιτέχνες στο πλαίσιο του «διπλωματικού πολέμου» που διεξάγεται μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου.

Οι τελευταίες εξελίξεις αφορούν τη μείωση του αριθμού των ρωσικών διπλωματών στη Γερμανία πριν από ένα μήνα, καθώς επίσης και τη μείωση του αριθμού των Γερμανών διπλωματών και υπαλλήλων της Γερμανίας στη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες Γερμανοί διπλωμάτες, κυρίως δάσκαλοι και καθηγητές της Γερμανικής Σχολής της Μόσχας, εργαζόμενοι στα παραρτήματα του Ινστιτούτου Γκαίτε στη Ρωσία και εργαζόμενοι σε γερμανικούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Η Μόσχα θέσπισε ανώτατο όριο για τον αριθμό Γερμανών διπλωματών και υπαλλήλων σε άλλους γερμανικούς φορείς επί ρωσικού εδάφους όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπ. Εξωτερικών, με αποτέλεσμα σημαντική περικοπή θέσεων σε γερμανικές διπλωματικές αρχές και ανεξάρτητους γερμανικούς φορείς στη Ρωσία. Η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου.

Οι επόμενες κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης είναι να διατηρήσει την ελάχιστη δυνατή γερμανική διπλωματική εκπροσώπηση στη Ρωσία και μια περιορισμένη παρουσία εκπροσώπων άλλων γερμανικών φορέων.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι ανάμεσα στους διωχθέντες υπάρχουν αρκετοί Ρώσοι υπήκοοι που εργάζονται για γερμανικούς φορείς.

δειτε ακομα