Έχοντας στόχο να περιορίσουν την κυριαρχία της Δύσης, 40 χώρες βρίσκονται στο προθάλαμο των BRICS

Οι ηγέτες των χωρών της BRICS θα συναντηθούν στη Νότια Αφρική την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να μετατρέψουν αυτήν την ομάδα εθνών σε μια γεωπολιτική δύναμη που αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα παραστεί στην σύνοδο κορυφής των BRICS, εν μέσω ρήξεων για το αν θα πρέπει επεκταθεί το μπλοκ ώστε να συμπεριλάβει δεκάδες νέες χώρες. Στη σύνοδο θα βρεθούν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Μια από τις κύριες συζητήσεις αναμένεται να είναι η επέκταση του μπλοκ, καθώς περίπου 40 χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για ένταξη. Η Κίνα επιθυμεί την επέκταση των BRICS για να ενισχύσει τη γεωπολιτική της επιρροή, ενώ η Βραζιλία εκφράζει αμφιβολίες. Η Ρωσία επίσης είναι πρόθυμη να φέρει νέα μέλη για να αντιμετωπίσει τη διπλωματική απομόνωσή της. Ωστόσο, η συζήτηση για ένα νόμισμα των BRICS δεν θα είναι μέρος της συνάντησης.

Επιπλέον, οι χώρες των BRICS θέλουν να κατηγορήσουν τα πλούσια έθνη για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, δηλώνοντας ότι πρέπει να αναλάβουν περισσότερο την ευθύνη για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα