Ψεύτικες εικόνες του Τραμπ με ομάδα μαύρων γυναικών προκαλούν εντυπώσεις πριν τις εκλογές

Ψεύτικες εικόνες με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και έχουν ως στόχο να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, υποστηρικτές του Τραμπ χρησιμοποιούν ψεύτικες εικόνες που δείχνουν μαύρους ψηφοφόρους να υποστηρίζουν το κόμμα των Δημοκρατικών, ενθαρρύνοντας έτσι τη μαύρη κοινότητα να αλλάξει ψήφο και να ψηφίσει Ρεπουμπλικανούς, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Το BBC Panorama ανέφερε την ανίχνευση δεκάδων ψεύτικων εικόνων με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, που παρουσιάζουν μαύρους ψηφοφόρους να υποστηρίζουν τον Τραμπ, αν και στην πραγματικότητα αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχουν.

Η εκστρατεία του Τραμπ απευθύνεται εντόνως στους μαύρους ψηφοφόρους, οι οποίοι είχαν σημαντική επίδραση στη νίκη του Τζο Μπάιντεν το 2020. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να συνδέουν αυτές τις ψεύτικες εικόνες με την εκστρατεία του κ. Τραμπ.

Ο ιδρυτής της ομάδας Black Voters Matter, που προωθεί την ψήφο των μαύρων, ανέφερε ότι οι παραπλανητικές εικόνες διαδίδουν μια “στρατηγική αφήγηση” που στοχεύει στο να παρουσιάσει τον κ. Τραμπ σαν δημοφιλή φιγούρα στη μαύρη κοινότητα.
132786571 391e2252 637f 4d1f ade9 a4217b112931 1

Ένας από τους δημιουργούς μιας από αυτές τις εικόνες δήλωσε στο BBC: “Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι ακριβείς”.

Οι ψεύτικες εικόνες των “μαύρων υποστηρικτών” του Τραμπ, που δημιουργούνται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αποτελούν μία από τις ανησυχητικές τάσεις παραπληροφόρησης πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Σε αντίθεση με το 2016, όπου είχαν εμφανιστεί ενδείξεις για ξένη παρέμβαση στις εκλογές, οι εικόνες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και εντοπίζονται από το BBC φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί και διαδοθεί από Αμερικανούς.

Ένα από τα παραδείγματα ήταν η εικόνα του Τραμπ που χαμογελά περιτριγυρισμένος από μια ομάδα μαύρων γυναικών σε ένα πάρτι, η οποία δημοσιεύθηκε στο Facebook από τον Μαρκ Κέι, που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ακόλουθους.

Αρχικά η εικόνα φαίνεται αληθινή, ωστόσο με πιο προσεκτική εξέταση παρατηρείται ότι η επιδερμίδα των ατόμων είναι υπερβολικά λεία και γυαλιστερή και τα δάχτυλα τους λείπουν, πράγμα που είναι χαρακτηριστικό των εικόνων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Όλα τα μεγάλα κοινωνικά μέσα εφαρμόζουν πολιτικές για την αντιμετώπιση περιστατικών ψευδοπληροφόρησης, όπως η Meta (που κατέχει το Facebook και το Instagram), έχοντας λάβει νέα μέτρα για τον έλεγχο του περιεχομένου που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη κατά τη διάρκεια εκλογών.

Πηγή: bbc.com

δειτε ακομα

δειτε ακομα