Πρώτες Δοκιμές Εμβολίου mRNA για τον Καρκίνο του Πνεύμονα σε Επτά Χώρες

Διεθνής ερευνητική ομάδα έχει ξεκινήσει τις πρώτες κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα, το οποίο αναμένεται να προσφέρει ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Τα ποσοστά επιβίωσης για τους ασθενείς με προχωρημένες μορφές της ασθένειας είναι συνήθως χαμηλά, όπως τονίζει το «Guardian».

Το εμβόλιο, γνωστό ως BNT116 και αναπτύχθηκε από την BioNTech, έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (ΜΜΚΠ), που είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του πνεύμονα. Σκοπός του είναι να εξολοθρεύσει τα καρκινικά κύτταρα και να αποτρέψει την επανεμφάνισή τους, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να τα αναγνωρίζει και να τα επιτίθεται.

Η κλινική δοκιμή φάσης 1, η οποία είναι η πρώτη του BNT116 σε ανθρώπους, εκτελείται σε 34 κέντρα ερευνών σε επτά χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία.

«Είμαστε στην αρχή μιας πολύ συναρπαστικής εποχής για τις κλινικές δοκιμές ανοσοθεραπείας βασισμένες σε mRNA και το καρκίνο του πνεύμονα», δήλωσε ο καθηγητής Siow Ming Lee, ιατρικός ογκολόγος στο University College London hospitals NHS foundation trust (UCLH), που ηγείται της δοκιμής στην Αγγλία.

Περίπου 130 ασθενείς, από εκείνους που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο μέχρι εκείνους με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο, θα λάβουν το εμβόλιο σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), παρόμοιο με τα εμβόλια για την Covid-19, και λειτουργεί παρέχοντας καρκινικούς δείκτες από το ΜΜΚΠ στο ανοσοποιητικό σύστημα, εκπαίδευοντας τον οργανισμό να επιτίθεται σε αυτά τα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.

Στόχος είναι η ενίσχυση της ανοσολογικής απάντησης στον καρκίνο, προστατεύοντας τα υγιή κύτταρα και διαφοροποιώντας την προσέγγιση από τη χημειοθεραπεία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα