Προστασία ευάλωτων επιχειρήσεων από ξένους αγοραστές: Η γαλλική κυβέρνηση θα θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει σκοπό να εφαρμόσει σύντομα αυστηρότερους κανόνες για τις εξαγορές από μη Ευρωπαίους επενδυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Η προτεινόμενη αλλαγή θα περιορίσει το όριο για την έναρξη ελέγχου και θα επεκτείνει τον αριθμό των κατηγοριών επιχειρήσεων που θα προστατεύονται, περιλαμβάνοντας κρίσιμες πρώτες ύλες και γαλλικές μονάδες ξένων εταιρειών.

Επιπλέον, συζητείται και μια πιο επιθετική προσέγγιση που θα επιτρέπει σε ταμεία που υποστηρίζονται από το κράτος να αποκτήσουν τεχνολογία από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με γαλλικό αξιωματούχο.

Ορισμένοι αξιωματούχοι ζητούν επίσης αυστηρότερους ελέγχους, με παράδειγμα την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τα οχήματα που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση με τις εξουσίες και την ικανότητα να αγοράζουν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία.

Η πίεση

Η Γαλλία έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία της για μια δυναμική ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική. Οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το πράσινο πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν, έχουν δώσει νέα ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση. Η Γαλλία θέλει να χρησιμοποιήσει την κρατική ισχύ για να προστατεύσει τις βασικές βιομηχανίες από αθέμιτο ανταγωνισμό από τους συμμάχους της, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από εχθρικούς παίκτες, όπως η Κίνα.

Τα υψηλότερα επιτόκια, σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής και των υπηρεσιών, καθώς και την ασθενέστερη ισοτιμία του ευρώ, ανησυχούν την κυβέρνηση Μακρόν ότι οι εκτεταμένοι προμηθευτές, ειδικά στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, είναι ευάλωτοι σε ξένες εταιρείες με μεγάλο περιθώριο διάθεσης κεφαλαίων. Επίσης, ο αριθμός των αποτυχημένων γαλλικών επιχειρήσεων αυξήθηκε απότομα, καθώς απελευθερώνονται τα μέτρα στήριξης που εγκρίθηκαν λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με την οικονομολόγο Sarah Guillou, αντιμέτωπη είναι η έλλειψη ευρωπαϊκών επενδυτών με υψηλή ρευστότητα που μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. “Το μεγάλο ζήτημα είναι η έλλειψη ευρωπαίων επενδυτών με βαθιές τσέπες που μπορούν να παρέμβουν”, δήλωσε στο Bloomberg.

Αντιδράσεις στην κυβέρνηση

Ο Ολιβιέ Μαρλέι, Γάλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης και αρχηγός των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών στην Κάτω Βουλή της Γαλλίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανυποληψία και προέτρεψε για σταθερή προσέγγιση. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Μάρλεϊ αναφέρθηκε σε «ληστρικές» επιθέσεις από ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το υπουργείο Οικονομικών πέρα ​​από αυτό, προχώρησε στην ακύρωση μιας συμφωνίας μεταξύ μιας αμερικανικής και μιας καναδικής εταιρείας για να διασφαλίσει την αμυντική και ενεργειακή της κυριαρχία, εμποδίζοντας έτσι τη μεταβίβαση Γάλλων προμηθευτών υποβρυχίων και πυρηνικών αντιδραστήρων.

Οι κλήσεις του Μακρόν

Οι δηλώσεις του Μακρόν, που καλεί την Ευρώπη να αναπτύξει δική της πολιτική ως αντίβαρο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, έχουν ενοχλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των συμμάχων έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο καθώς πριν από δύο εβδομάδες απέτυχαν οι διαπραγματευτές της ΕΕ και των ΗΠΑ να συμφωνήσουν σε εμπορική συμφωνία για ατσάλι και αλουμίνιο προκειμένου να αποφύγουν την επιβολή δασμών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα