Η προβληματική πρόβλεψη του οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί για την Ελλάδα και την Τουρκία

 

Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί μίλησε στο Φόρουμ των Δελφών και υπογράμμισε την αλλαγή των προβλημάτων της ανθρωπότητας συγκριτικά με πριν από τρία χρόνια, προσθέτοντας ότι έχουν αυξηθεί τα γεωπολιτικά και τα περιβαλλοντικά ρίσκα.

Ο κ. Ρουμπινί αναφέρθηκε επίσης στο γεωπολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σχετικά με την Τουρκία και προέβλεψε μια σοβαρή οικονομική κρίση στη χώρα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου. Επίσης, έθεσε το θέμα των προσφύγων, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία μπορεί να τους χρησιμοποιήσει για να πιέσει την Ευρώπη.

Προειδοποίησε, επίσης, ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί κάποια κρίση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αν ο Ταγίπ Ερντογάν αισθανθεί ότι απειλείται η θέση του.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Ρουμπινί δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί μια εντυπωσιακή οικονομική μεταστροφή με μείωση της ανεργίας και των ελλειμμάτων, αλλά επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.

Στον τομέα της παγκόσμιας οικονομίας, ο κ. Ρουμπινί προειδοποίησε για την υψηλή πληθωριστική ανάπτυξη με υψηλά επιτόκια και την καταστροφική αύξηση του χρέους. Επίσης, εξήρε τα προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική κρίση και τις ανισότητες της παγκόσμιας κοινωνίας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα