ΠΟΥ: Η σφοδρή ζέστη στη Γάζα μπορεί να επιδεινώσει την υγειονομική κρίση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτοξεύει ένα καμπανάκι σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας για τα υγειονομικά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες λόγω του ισραηλινού βομβαρδισμού και των έντονων συγκρούσεων μεταξύ των πλευρών.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αναφέρει ότι στη Γάζα αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας, λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού, τροφής και ιατρικού εξοπλισμού.

«Με τον τεράστιο αριθμό των εκτοπισμένων τελευταία, και τον συνδυασμό αυτό με τη ζέστη, είμαστε αντιμέτωποι με αύξηση των ασθενειών», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τη Γάζα, Ρίτσαρντ Πέεπερκορν. Ανάμεσα στα προβλήματα θα είναι η μόλυνση του νερού… και η αύξηση των απωλειών τροφίμων εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας. Θα αυξηθεί η παρουσία εντόμων, κουνουπιών και μυγών, αλλά και οι περιπτώσεις αφυδάτωσης και θερμοπληξίας».

Η ακραία ζέστη στον πλανήτη έχει αποτελέσει αιτία θανάτου για εκατοντάδες ανθρώπους, ειδικά καθώς μπαίνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο.

Σύμφωνα με τον Πέεπερκορν, το νερό και οι υγειονομικές συνθήκες στη Γάζα έχουν οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων διάρροιας που είναι 25 φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο.

Τα μολυσμένα ύδατα και οι άθλιες συνθήκες υγιεινής συνδέονται με ασθένειες, όπως η χολέρα, η διάρροια και η ηπατίτιδα Α, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ δυσκολεύεται να εκκενώσει ασθενείς από τη Γάζα λόγω του κλεισίματος της διέλευσης στη Ράφα από τις αρχές του Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ο Πέεπερκορν εκτιμά ότι περίπου 10.000 άτομα χρειάζονται άμεση μεταφορά για ιατρική περίθαλψη από τη Γάζα, με το μισό να πάσχει από πολεμικές συνέπειες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα