Πώς το Ισραήλ «φέρνει στο φως» το Λίβανο

Ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έδωσε συνέντευξη σε ένα ισραηλινό μέσο ενημέρωσης από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε μια πιθανή συμφωνία για ένα προσωρινό κατάπαυσης του πυρός που δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου. Είναι δηλαδή έτοιμος, αλλά όχι να εγκαταλείψει τη μάχη εναντίον της Χαμάς.

Ο Νετανιάχου εξήγησε ότι η πιθανή συμφωνία θα επιτρέψει την επιστροφή ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η προτεραιότητα παραμένει η εξόντωση της Χαμάς μέσω της συνέχισης των επιθέσεων.

Οι δηλώσεις αυτές είναι συνεπείς με τη γραμμή που ακολουθεί το Ισραήλ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, αλλά η χρονική στιγμή είναι κρίσιμη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ίδιος έχει επαναλάβει τη θέση του στο ισραηλινό κοινοβούλιο, επιμένοντας στην πρόταση που παρουσίασε πριν ένα μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς την ως ισραηλινή.

Οι διαφωνίες έχουν ανακατευτεί στο Ισραήλ μετά τις δηλώσεις του Νετανιάχου, ειδικά με τις οικογένειες των ομήρων που δημοσίευσαν ένα βίντεο με σκληρές εικόνες από παράνομες απαγωγές.

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι όταν οι μάχες στη Γάζα ολοκληρωθούν, το Ισραήλ θα αναδείξει περισσότερες δυνάμεις στα βόρεια σύνορά του με το Λίβανο. Αυτή η μετακίνηση στρατευμάτων θα είναι κυρίως για άμυνα, αλλά θα επιτρέψει σε χιλιάδες εκτοπισμένους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοαβ Γκαλάντ, επισημαίνει ότι ο πόλεμος στη Γάζα εισέρχεται σε νέα φάση που μπορεί να επηρεάσει τις εχθροπραξίες με τη Χεζμπολάχ. Απαιτεί επίσης την αποχώρηση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορα.

Οι διπλωματικές συναντήσεις είναι κρίσιμες σε αυτό το σημείο και ο Νετανιάχου πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, για νέες συζητήσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα