Πώς ο Ερντογάν επιδιώκει να καταστήσει την Τουρκία πρωταγωνίστρια στη διεθνή σκηνή

 

Μετά την επανεκλογή του και την έναρξη της τρίτης δεκαετίας του στην εξουσία, ο Ερντογάν επιδιώκει να καταστήσει την Τουρκία ισχυρή δύναμη στη διεθνή σκηνή. Χρησιμοποιώντας το ιστορικό της παρελθόν της ως Οθωμανική Αυτοκρατορία, αποσκοπεί στο να βρεθεί ανάμεσα στους ηγέτες του Ισλάμ στον κόσμο. Σε πρόσφατη ανάλυση, η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι ο Ερντογάν ανταγωνίζεται κατά καιρούς τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν στην επίδειξη επιρροής στη διεθνή μουσουλμανική κοινότητα.

Η Τουρκία έχει διευρύνει την πολιτική της σφαίρα επιρροής στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, ενώ η τουρκική βιομηχανία όπλων, ιδίως η παραγωγή drones, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στους πολέμους στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Παράλληλα, ο Ερντογάν εργάζεται για τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Οπως αναφέρεται, μιλώντας με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ο Ερντογάν κατάφερε να συμφωνήσει στην ανταλλαγή πρέσβεων ως πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων τους, ενώ ο Ισραηλινός πρόεδρος και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, προσέφεραν συγχαρητήρια στον Ερντογάν για τη νέα του θητεία.

 

δειτε ακομα