Αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές, μαζί με άλλες συμμαχικές χώρες, εργάζονται για την ανάπτυξη ενός σχεδίου που στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας των υποθαλάσσιων καλωδίων επικοινωνιών, σύμφωνα με το Politico.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν μια «Κοινή Δήλωση της Νέας Υόρκης», η οποία αναμένεται να υπογραφεί από τις εμπλεκόμενες χώρες αργότερα αυτό το μήνα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που θα διεξαχθεί από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ετοιμάζονται να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτό το σχέδιο.
Τα υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων είναι κρίσιμα για την παγκόσμια επικοινωνία και την οικονομία, καθώς επιτρέπουν την ταχεία μεταφορά πληροφοριών. Ωστόσο, είναι και ευάλωτα σε απειλές, όπως υποκλοπές, δολιοφθορές και λοιπές φυσικές βλάβες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Από το 2014, οι δυτικές χώρες υποπτεύονται ότι η Ρωσία είναι πίσω από επιθέσεις κατά αυτών των δικτύων, με Αμερικανούς αξιωματούχους να εκφράζουν ανησυχίες για πρόσφατες δραστηριότητες της ρωσικής πλευράς.
Η προτεινόμενη δήλωση απαιτεί από τους φορείς εκμετάλλευσης να ενισχύσουν την ασφάλεια των δεδομένων και της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και να συνεργάζονται σε περιπτώσεις incident.
Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια της Δύσης να περιορίσει την επιρροή των κινεζικών εταιρειών στην υποδομή δικτύων 5G, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την εξάρτηση από τεχνολογία που ελέγχεται από το Πεκίνο.
Ο ανταγωνισμός για έργα υποβρυχίων καλωδίων περιλαμβάνει μεγάλες εταιρείες όπως η αμερικανική SubCom, η ευρωπαϊκή Alcatel Submarine Networks και η ταχύτατα αναπτυσσόμενη κινεζική HMN Tech.
Υπό την απειλή της κινεζικής εξάρτησης, η Δύση μπορεί να βρεθεί σε δεινή θέση, αν οι προμηθευτές λάβουν αναγκαίες εντολές να διακόψουν την προμήθεια ή τη λειτουργία των καλωδίων.