Πώς η Γερμανία και η Βρετανία έθεσαν τέλος στην κλοπή χαλκού από τους σιδηροδρόμους τους.

Το ζήτημα της κλοπής σιδηροδρομικών καλωδίων στην Ελλάδα αναδύεται στον δημόσιο διάλογο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και η κυβέρνηση αναζητά λύσεις. Η Γερμανία και η Βρετανία κατάφεραν να αποτρέψουν τις κλοπές στα σιδηροδρομικά δίκτυά τους, χρησιμοποιώντας ένα ειδικά διαμορφωμένο σπρέι με τεχνητό DNA που μαρκάρει τα καλώδια και περιέχει δείκτες υπεριώδους ακτινοβολίας, συνθετικό DNA και σωματίδια μετάλλου. Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) εφαρμόζουν αυτήν την τεχνολογία από το 2012 και έχουν βάλει τέλος στις κλοπές στο δίκτυό τους, το οποίο εκτείνεται σε 34.000 χιλιόμετρα σε όλη τη Γερμανία. Η Ελλάδα διαθέτει ένα ισχνό σιδηροδρομικό δίκτυο 2.345 χλμ., από τα μικρότερα στην ΕΕ.

Το σπρέι με την ονομασία SelectaDNA Trace είναι ενδείκνυται για μαρκάρισμα μετάλλων σε εξωτερικούς χώρους και περιέχει δύο αναγνωριστικά που προσδιορίζουν ποιος είναι ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης. Ο κωδικός στα μεταλλικά σωματίδια που περιέχονται στο διάλυμα μπορεί να διαβαστεί επιτόπου χωρίς την ανάγκη εργαστηριακής ανάλυσης και συνδέεται με μια ασφαλή βάση δεδομένων στην οποία έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή η αστυνομία.

Μόνο για το 2011, οι υλικές ζημιές για τον γερμανικό σιδηρόδρομο ανήλθαν σε 15 εκατ. ευρώ, με επιπλέον κόστος και ζημιές να προέρχονται από ακυρώσεις σε υπηρεσίες. Εκείνη τη χρονιά 11.000 τρένα στη χώρα είχαν συνολικά 150.000 λεπτά καθυστερήσεων ως αποτέλεσμα της κλοπής μετάλλων. Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή των κλοπών σιδηροδρομικών καλωδίων στην Ελλάδα.Στην περιοχή Ρηνανία-Βεστφαλία και Σάαρλαντ της Γερμανίας, το 2012, η Deutsche Bahn ανέφερε τη σύλληψη δύο κλεφτών μετάλλων που προσπάθησαν να πουλήσουν καλώδιο σε έναν έμπορο παλιοσίδερων. Ο έμπορος ειδοποίησε την αστυνομία και το καλώδιο συνδέθηκε με τον Γερμανικό Σιδηρόδρομο μέσω της ιατροδικαστικής σήμανσης DNA. Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση. Η Deutsche Bahn, η Deutsche Telekom, η RWE και η Γερμανική Ένωση Εμπόρων Μετάλλων δημιούργησαν μια εταιρική σχέση ασφαλείας για την καταπολέμηση της κλοπής μετάλλων.

Η κλοπή καλωδίων και μετάλλων επηρέασε και άλλα δίκτυα, όπως το ίντερνετ και η τηλεφωνία, προκαλώντας βλάβες στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Στη Βρετανία, χρησιμοποιείται τεχνητό DNA για να αντιμετωπιστούν οι κλοπές στα καλώδια του σιδηροδρόμου, με αποτέλεσμα τη μείωση της κλοπής καλωδίων στη γραμμή Anglia της Network Rail κατά 82% και των καθυστερήσεων κατά 86%. Εκτός από τα καλώδια, προστατεύονται και άλλα στοιχεία όπως υποδομή, εργαλεία και εξοπλισμός.

Στη γραμμή HS1 της Βρετανίας, η χρήση τεχνητού DNA έχει ήδη οδηγήσει στην πλήρη κατάπνιξη των κλοπών καλωδίων. Έχουν τοποθετηθεί περίπου 2.000 πινακίδες κατά μήκος του σιδηροδρόμου που ενημερώνουν ότι κάθε μέταλλο και καλώδιο προστατεύεται, αποτελώντας βασικό παράγοντα αποτροπής για τους κλέφτες. Ένα μαρκαρισμένο καλώδιο είναι άχρηστο και συνδέεται άμεσα με τα κλοπιμαία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα