Πολιτική Πίεση: Ο Μακρόν Αντιμέτωπος με την Απόφαση για Πρωθυπουργό

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμενόταν να ανακοινώσει τον νέο πρωθυπουργό το Σαββατοκύριακο, αλλά τελικά αποφάσισε να μην υποκύψει στις πιέσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Αντ’ αυτού, σήμερα (2/9) θα έχει διαβουλεύσεις στο Μέγαρο των Ηλυσίων με πρώην προεδρικούς ηγέτες, όπως ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ, και άλλους πολιτικούς παράγοντες, περιλαμβανομένου του Ξαβιέ Μπερτράν από τους Ρεπουμπλικανούς και του Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος θεωρείται ο κύριος υποψήφιος για την πρωθυπουργία.

Μετά από αρκετές εβδομάδες κρίσης, η πίεση στον Μακρόν αυξάνεται, ιδιαίτερα μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, όπου οί του ήταν δεύτεροι. Φαίνεται πως οι σύμβουλοί του αναμένουν μία απόφαση σύντομα.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί τον ρόλο του πρωθυπουργού, αλλά είναι πιθανό να αναλάβει αν θεωρηθεί απαραίτητο. Όπως δήλωσαν συνεργάτες του, αυτό θα το κάνει περισσότερο από αίσθημα καθήκοντος παρά από επιθυμία.

Η κυβέρνηση, όμως, έχει προθεσμία για τον προϋπολογισμό του 2025 έως την 1η Οκτωβρίου, κάτι που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για έναν νέο πρωθυπουργό.

Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου μπορεί να κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Μακρόν δεν φαίνεται διατεθειμένος να διορίσει την υποψήφια τους, Λουσί Καστέ, σε ανώτατο αξίωμα.

Μπαϊρού: Απαιτείται γρήγορη λύση

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Modem, δήλωσε πρόσφατα ότι απαιτείται μια άμεση λύση και υποστήριξε τον Καζνέβ για την πρωθυπουργία. Ο Καζνέβ είχε απομακρυνθεί από τους Σοσιαλιστές το 2022 καθώς διαμαρτυρόταν για την αναξιοπιστία τους.

Στο Ελιζέ εξετάζουν την πιθανότητα αντικατάστασης του Ατάλ με τον Καζνέβ, επισημαίνοντας την ικανότητά του να επιβληθεί σε διαδικασία μομφής στην Εθνοσυνέλευση.

Οι πρόσφατες συνομιλίες του Μακρόν με τα πολιτικά κόμματα δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς, και είναι αβέβαιο αν και σήμερα ο Καζνέβ θα ανακηρυχθεί πρωθυπουργός.

Επιπλέον, οι διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό εντείνουν τις αντιπαραθέσεις μεταξύ κομμάτων, καθώς οι προτάσεις για αύξηση φόρων ή περικοπές δαπανών διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των πλευρών.

Ο Γιαέλ Μπράουν Πιπέ, υποστηριζόμενος από τον Μακρόν πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, τόνισε την ανάγκη για μία σταθερή και διορισμένη κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθεί η θεσμική αστάθεια.

Ακόμα και αν ο Καζνέβ αναλάβει, πολλά προβλήματα θα παραμείνουν, καθώς η υποψηφιότητά του προκαλεί διχασμό στους Σοσιαλιστές, με ορισμένους να υποστηρίζουν την υποψήφια του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Καστέ. Στο μεταξύ, η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν προχώρησε σε πρόταση αποπομπής του Μακρόν, αν και η επιτυχία της ενδέχεται να είναι περιορισμένη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα