Πέρασαν δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας: Ποιος είναι πιο κοντά στον στόχο;

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (24/2/22) και αν και είναι πρόωρο να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη του πολέμου, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν την τρέχουσα κατάσταση των δύο χωρών.

Μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας, η Ρωσία πήρε το προβάδισμα με την αντεπίθεσή της, η οποία εξακολουθεί να εξελίσσεται. Πρόσφατα, η Μόσχα έκανε μια σημαντική επιτυχία στην Αβντιίβκα, μετακινώντας τη γραμμή του μετώπου προς τα δυτικά.

Αυτή η εξέλιξη ήταν αποφασιστική για τη Ρωσία, καθώς προηγουμένως το Ντονιέτσκ, που ελέγχεται από τη Ρωσία, βρισκόταν εντός εμβέλειας του ουκρανικού πυροβολικού και δέχονταν συνεχείς βομβαρδισμούς. Τώρα, με τη γραμμή του μετώπου μετακινημένη δυτικότερα, ουκρανικά βλήματα δεν μπορούν να φθάσουν το Ντονιέτσκ.

Από την στιγμή που πάρθηκε η Αβντιίβκα, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προχωρήσουν πιο βαθιά στην Ουκρανία μέσα από τα ανατολικά, χωριό προς χωριό. Αν και η Ουκρανία προσφέρει αντίσταση, η Ρωσία φαίνεται να έχει πλεονέκτημα στα μαχητικά πλαίσια.

Σκέψεις για το Κίεβο

Η ερώτηση είναι τι στόχο έχει θέσει η Ρωσία. Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Πούτιν, τμήμα της Ουκρανίας από τον Δνείπερο μέχρι τα σύνορα των δύο χωρών είναι “ρωσικό”.

Αν και υπάρχει η θεωρία ότι ο Ζελένσκι θα παραδοθεί μόνο αν απειληθεί η πρωτεύουσά του, η κατάσταση είναι ακόμη αβέβαιη. Η πιθανή πτώση του Κιέβου δεν είναι εύκολη όπως οι προηγούμενες καταλήψεις. Επιπλέον, δεν είναι σαφές αν η Ρωσία μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά τον μαζικό πολεμικό εξοπλισμό που χρειάζεται.

Προσαρμογή και ανθεκτικότητα

Η Ρωσία έχει επιδείξει προσαρμογή και ανθεκτικότητα, αναπτύσσοντας βιομηχανία όπλων που της προσφέρουν πλεονεκτήματα στον τρέχοντα πόλεμο, ενώ έχει μετακινηθεί προς την κατασκευή drone και πυραύλων, αποκλίνοντας από την παραδοσιακή τακτική με τα άρματα μάχης.

Ανάγκη για επικοινωνία και διπλωματία

Η εξέλιξη του πολέμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η συνεχής ανάγκη για επικοινωνία και διπλωματία. Ωστόσο, η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μείγμα πολιτικών αντιδράσεων προς τον πόλεμο, περιορίζοντας την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Ανάγκη για συνεργασία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαμορφώσει ένα πολύπλοκο τοπίο, με ανάγκη για συνεργασία και καλύτερη διπλωματία. Η ειρήνη μπορεί να είναι μακρινή, αλλά δεν πρέπει να είναι ανέφικτη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα