Πεντάγωνο: «Ολοένα και πιο επικίνδυνες» ενέργειες του Πεκίνου στην Ασία

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει ότι ο στρατός της Κίνας εκτελεί “ολοένα και πιο επικίνδυνες” ενέργειες στην Ασία, μετά από δύο περιστατικά που σημειώθηκαν μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών τις τελευταίες ημέρες.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τις ολοένα και πιο επικίνδυνες και απειλητικές ενέργειες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στην περιοχή», ανέφερε ο Πατ Ράιντερ εκπρόσωπος του Πενταγώνου ο οποίος παραβρέθηκε μαζί με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν σε διάσκεψη για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν έπειτα από δύο συμβάντα στα οποία εμπλεκόταν ο στρατός των ΗΠΑ και της Κίνας στο Στενό της Ταϊβάν και τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ κατηγόρησε χθες Σάββατο κινεζικό πολεμικό πλοίο ότι κινήθηκε «με επικίνδυνο τρόπο» γύρω από ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό το οποίο έβαλε στη θάλασσα συνοδεύοντας καναδικό πλοίο.

Το κινεζικό πλοίο «έκανε επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στο Chung-Hoon», το αμερικανικό αντιτορπιλικό, κατήγγειλε το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, o κινεζικός στρατός ανακοίνωσε ότι επιτηρούσε τη διέλευση των δύο πλοίων από το Στενό, αλλά δεν αναφέρθηκε σε κάποιο περιστατικό.

«Οι δύο χώρες δημιουργούν σκόπιμα προβλήματα στο Στενό της Ταϊβάν, υποδαυλίζουν σκόπιμα κινδύνους και υπονομεύουν κακόβουλα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», απάντησε ο συνταγματάρχης Σι Γι εκπρόσωπος της ανατολική διοίκησης της Κίνας.

Τα αμερικανικά πλοία διασχίζουν τακτικά το Στενό της Ταϊβάν, αλλά σπάνια συνοδεύοντας συμμαχικό πλοίο. Η τελευταία κοινή διέλευση αμερικανικού και καναδικού πλοίου έγινε τον Σεπτέμβριο.

δειτε ακομα