Pentagon Leaks: Πώς οι διαρροές πληροφοριών μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τις ΗΠΑ

Ο Τζακ Τεϊσέιρα, 21χρονος μέλος της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας των ΗΠΑ, κατηγορείται για διαρροή άκρως απόρρητων αρχείων στρατιωτικών πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Οι αναλυτές του κυβερνητικού απορρήτου εκτιμούν ότι η ζημιά μπορεί να είναι δραματική, αφού πολλές από τις πιο πολύτιμες μεθόδους νοημοσύνης είναι εύθραυστες και μπορούν να αποφευχθούν ή να παραπλανηθούν μόλις γίνει γνωστή η ύπαρξή τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια αξίας της νοημοσύνης και στον κίνδυνο φυλάκισης ή θανάτου των ατόμων που σχετίζονται με τη διαρροή.

Απειλή τεσσάρων ειδών

Ο Mark Zaid, δικηγόρος σε θέματα εθνικής ασφάλειας με έδρα την Ουάσιγκτον, περιέγραψε τέσσερις τύπους πιθανής βλάβης.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • την αποκάλυψη των ίδιων των πληροφοριών (όπως τοποθεσίες στρατευμάτων),
  • την πηγή ή τη μέθοδο συλλογής (που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το άτομο ή τη ροή πληροφοριών),
  • το να θέσε σε κίνδυνο το αμερικανικό συμφέρον (που μπορεί να βοηθήσει τους αντιπάλους να εντοπίσουν και να εκμεταλλευτούν τα σημεία ενεργοποίησης των ΗΠΑ) και
  • γενικά τη δημόσια αποκάλυψη (η οποία μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση ή να προκαλέσει άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων).

Η δημοσιοποίηση αμερικανικών διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων στο Wikileaks το 2010 οδήγησε στην απώλεια αποστολής δύο Αμερικανών πρεσβευτών. Οι διαρροές μπορούν να έχουν διπλωματικές συνέπειες, όπως η κατηγορία του προέδρου του Μεξικού προς το Πεντάγωνο για κατασκοπεία. Είναι δύσκολο για τρίτους να εκτιμήσουν τη ζημία από διαρροές, καθώς οι εσωτερικές εκτιμήσεις κρατούνται μυστικές. Επιπλέον, οι αξιωματούχοι μπορούν να επιλέξουν να θολώσουν τα νερά ή να αναδείξουν τις διαρροές, ελαχιστοποιώντας ή αυξάνοντας τη σημασία τους για πολιτικό όφελος.

δειτε ακομα

δειτε ακομα