Ο Ζελένσκι τίμησε τον ήρωα “Ντα Βίντσι” που έχασε τη ζωή του στη Μπαχμούτ.

Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποχαιρέτισαν στο Κίεβο τον «Ντα Βίντσι», έναν ήρωα πολέμου που σκοτώθηκε από τους Ρώσους στη μάχη για την Μπαχμούτ, το πιο «καυτό» σημείο του μετώπου στην ανατολική χώρα.

Ο Ζελένσκι και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν εμφανίστηκαν, αιφνιδιαστικά, στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να τιμήσουν τον Ντμίτρο Κοτσιουμπάιλο, έναν 27χρονο εθελοντή, ο οποίος διοικούσε το τάγμα των «Λύκων του Νταβίντσι».

Ποιος ήταν ο «Ντα Βίντσι» Κοτσιουμπάιλο

Ο Κοτσιουμπάιλο πήρε τα όπλα το 2014 για να πολεμήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο «Ντα Βίντσι» ήταν ο νεότερος μαχητής που τιμήθηκε από τον Ζελένσκι, τον Δεκέμβριο του 2021, με το παράσημο του ήρωα της Ουκρανίας, την υψηλότερη διάκριση της χώρας.

Παρών στην πλατεία, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, γονάτισε στο φέρετρο. «Ο δρόμος προς τη νίκη μας είναι πολύ δύσκολος. Και το τίμημα της νίκης είναι η ζωή των πολεμιστών μας, των καλύτερων Ουκρανών πολιτών που υπερασπίστηκαν τη χώρα με τα όπλα ανά χείρας. Να είσαι βέβαιος ότι δεν θα περιοριστούμε μόνο να εκδικηθούμε (τον θάνατό σου), σίγουρα θα νικήσουμε. Αναπαύσου εν ειρήνη, φίλε μου», είπε.

Πολλοί άνθρωποι, κρατώντας λουλούδια και σημαίες, κατέβηκαν στην Πλατεία Μαϊντάν. Κάποιοι έκλαιγαν περνώντας μπροστά από το ανοιχτό φέρετρο. «Αισθανόμαστε τεράστια οδύνη και θλίψη για τους νέους άνδρες μας που πεθαίνουν», είπε η Λιουντμίλα, μια συνταξιούχος που κρατούσε ένα μπουκέτο τουλίπες. «Δεν τον γνώριζα προσωπικά αλλά σέβομαι όσα έκανε για τη χώρα. Είμαι υπερήφανος που ανήκω σε μια χώρα με πολίτες όπως αυτός», είπε ένας φοιτητής νομικής.

Πατέρας και γιος σκοτώθηκαν στην Μπαχμούτ

Νωρίτερα, εκατοντάδες άνθρωποι τίμησαν πατέρα και γιο που σκοτώθηκαν στη μάχη της Μπαχμούτ. Ο 52χρονος Ολέγκ Χομιούκ και ο 25χρονος Μικίτα, δήλωσαν εθελοντές μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022. Σκοτώθηκαν μαζί στις 2 Μαρτίου, στο ίδιο χαράκωμα.

Στη διάρκεια βομβαρδισμού, ο πατέρας προσπάθησε να προστατεύσει τον γιο του βάζοντας ως ασπίδα το σώμα του, όμως μια οβίδα έσκασε κοντά στα κεφάλια τους, σκοτώνοντάς τους και τους δύο. Δίπλα στα φέρετρά τους τοποθετήθηκαν στεφάνια που έγραφαν: «Οι ήρωες δεν πεθαίνουν».

Οι Χορμιούκ εντάχθηκαν στην υπηρεσία πολιτικής άμυνας για να υπερασπιστούν το Κίεβο και πολέμησαν στη Χερσώνα, το Χάρκοβο και το Ντονμπάς.

Η Ουκρανία δεν ανακοινώνει τις απώλειές της από την αρχή του πολέμου. Ο Έιρικ Κριστόφερσεν, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Νορβηγίας, ανέφερε τον Ιανουάριο ότι με βάση δικές του εκτιμήσεις, έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί 180.000 άνδρες από την πλευρά του ρωσικού στρατού και «πιθανότατα περισσότεροι από 100.000» Ουκρανοί. Σε αυτόν τον απολογισμό θα πρέπει να προστεθούν και 30.000 άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους τον τελευταίο χρόνο.

δειτε ακομα