Ουκρανία: Χοντρό ξύλο σε Ουκρανούς που δε θέλουν να πάνε στον στρατό και προσπαθούν να ξεφύγουν

Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά βοήθεια για τους στρατιώτες στα δυτικά της. Όμως, κάποιοι νέοι δε θέλουν να πολεμήσουν και προσπαθούν να ξεφύγουν. Βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει τις ουκρανικές αρχές να χτυπούν ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία. Ορισμένοι τους αποκαλούν προδότες και δειλούς.

Ένας νέος Ουκρανός δήλωσε στο Sky News: «Δε με νοιάζει, φεύγω για να αποφύγω τον στρατό. Πάρθηκαν απόφαση». Με 6.000 δολάρια πέρασε τα σύνορα μέσω των βουνών. «Θέλω ειρήνη, αυτό νοιάζει εμένα», είπε.

Οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι για θάνατο. Και οι νέοι δεν θέλουν να ρισκάρουν τη ζωή τους. Πολλοί απευθύνονται σε εμάς για βοήθεια», είπε ένας από τους διακινητές χωρίς ενοχές.

Μειώνεται η ηλικία για την κλήση στρατιώτη

Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, οι περισσότεροι στον πόλεμο είναι μεσήλικες με τραυματισμούς και εξαντλημένοι. Ο αριθμός των νέων που συμμετέχουν μειώνεται, και ο στρατός δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στην ανάγκη.

Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα μειώνει την ηλικία από 27 σε 25 ετών για την υποχρεωτική στράτευση. Σκοπός είναι η επίλυση του προβλήματος ελλείψεων εθελοντών. Πολλοί πιστεύουν ότι η Ουκρανία πρέπει να βρει άλλους τρόπους εκτός από την υποχρεωτική κλήση, γιατί μετά την ψήφιση του νόμου αναμένεται αύξηση των φυγάδων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα