Όρμπαν: “Οι Ευρωπαίοι δεν είμαστε αρκετά ισχυροί για να μας πάρουν στα σοβαρά οι Ρώσοι”

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ πριν από την Ουκρανία. Τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πολεμικά τη Ρωσία, επίσης εξέφρασε την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι αρκετά ισχυροί για να ληφθούν στα σοβαρά από τους Ρώσους, καθώς και την άποψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί ένα παιχνίδι δύναμης.

Επίσης, απέρριψε τις προοπτικές του Κιέβου να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή και να ενταχθεί στην ΕΕ. Υποστήριξε ότι η μοναδική επιβίωση της Ουκρανίας είναι να γίνει “μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης”. Τονίζοντας ότι αν αυτή η προσέγγιση δεν λειτουργήσει, η Ουκρανία θα συνεχίσει να χάνει εδάφη, καθώς η Ρωσία θα επιχειρεί να την καταστρέφει ξανά και ξανά. Εκτός αυτού, υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν θα αποδεχτεί ποτέ να έχει στα σύνορά της ένα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όπως η Ουκρανία.

Αναφορικά με τη Σερβία, εκτίμησε ότι η ΕΕ “θα χάσει” τη Σερβία αν δεν την εντάξει σύντομα στο μπλοκ, πριν από την Ουκρανία. Επιμένοντας στην ολοκλήρωση της διεύρυνσης πριν από την έναρξη μίας νέας διεύρυνσης με την Ουκρανία, εκτίμησε ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ενσωματώνοντας τη Σερβία όσο το δυνατόν συντομότερα.

Επιπλέον, τόνισε ότι η Ουκρανία πρέπει να αποτελέσει ένα ουδέτερο σημείο ασφαλείας μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.

Τέλος, η Σερβία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ το 2009, αλλά η υποψηφιότητά της σταμάτησε λόγω ανησυχιών για την υποχώρηση της δημοκρατίας και των στενών δεσμών της με τη Ρωσία και την Κίνα. Ο Όρμπαν υποστήριξε ότι η Σερβία έχει επιλογές και ότι πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα, κάτι που υπογραμμίζει τη σημασία της ένταξής της στην ΕΕ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα