ΟΗΕ: Ανησυχία για την εξάπλωση των συνθετικών ναρκωτικών

Ο διεθνής οργανισμός ανησυχεί για τις καταστροφές που προκαλούν τα συνθετικά ναρκωτικά σε όλο τον κόσμο, τόσο στους καταναλωτές όσο και στο περιβάλλον, ειδικά στην αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου.

Η ευκολία και η ταχύτητα παραγωγής των συνθετικών ναρκωτικών έχει μεταμορφώσει σημαντικά πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο, προειδοποιεί το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) στην ετήσια έκθεσή του. Το UNODC τονίζει τις “καταστροφικές επιπτώσεις” των συνθετικών ναρκωτικών και φοβάται για την αύξηση της παραγωγής τους στο μέλλον.

Για παράδειγμα, το Fentanyl, ένα ισχυρό συνθετικό οπιούχο που είναι 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη, έχει “επανασχεδιάσει σημαντικά την κατανάλωση οπιοειδών στη Βόρεια Αμερική”, αναφέρει η έκθεση. Το 2021, η πλειονότητα των θανάτων από υπερβολική δόση σε αυτήν την περιοχή οφείλεται σε αυτό.

Η παραγωγή των συνθετικών ναρκωτικών θα μπορούσε να επιδεινωθεί λόγω της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί σε πολλές περιοχές του κόσμου. Το UNODC προειδοποιεί για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνογνωσίες και τις αναπτυσσόμενες αγορές στην περιοχή.

Το UNODC επίσης αναφέρει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου η αναμενόμενη μείωση της παπαρούνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής μεθαμφεταμίνης. Το Αφγανιστάν είναι ήδη ένας από τους κύριους παραγωγούς αυτού του συνθετικού ναρκωτικού στον κόσμο.

“Πρέπει να εντείνουμε την καταπολέμηση των διακινητών ουσιών που εκμεταλλεύονται τις συγκρούσεις και τις κρίσεις για να αυξήσουν την παραγωγή ναρκωτικών, ιδίως συνθετικών ουσιών”, αναφέρει ο εκτελεστικός διευθυντής του UNODC Γκάντα ​​Γουάλι.

Η έκθεση επίσης ανησυχεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της οικονομίας των ναρκωτικών. Στη λεκάνη του Αμαζονίου, η καλλιέργεια κόκας επιδεινώνει τις εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η παράνομη αποψίλωση των δασών και η εμπορία άγριων ζώων.

Παγκοσμίως, το 2021 περίπου 296 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποίησαν ναρκωτικά, με αύξηση 23% σε δέκα χρόνια, ενώ η κάνναβη παραμένει το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Επίσης, ο αριθμός των ατόμων με διαταραχές χρήσης ουσιών αυξήθηκε κατά 45%. Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι μόνο ένας στους πέντε ατόμους με διαταραχές χρήσης ουσιών λαμβάνει φροντίδα.

δειτε ακομα